Waarom debat tussen Clinton en Trump van straks zo belangrijk is

Vlak voor hun eerste televisiedebat (komende nacht om drie uur onze tijd) liggen Democrate Hillary Clinton en Republikein Donald Trump nek-aan-nek in de peilingen voor de presidentsverkiezingen. Een derde van de Amerikaanse kiezers zegt dat het debat tussen de presidentskandidaten grote invloed zal hebben op hun stemgedrag. De verwachtingen voor het debat zijn dus zijn torenhoog. Trump kan alleen maar winnen, Clinton kan louter verliezen, is het gevoel in Amerika.

Het tv-debat, is de consensus, kan een game changer zijn. Zeker in een jaar met twee historisch impopulaire kandidaten, en een veel groter percentage zwevende kiezers dan bij voorgaande verkiezingen.

Clinton heeft momenteel, wanneer we een gemiddelde nemen van alle polls, 46 procent van de Amerikanen achter zich, Trump kan rekenen op 44 procent. Uit een peiling van The Washington Post en ABC News blijkt dat geregistreerde kiezers het tweetal evenveel stemmen geven: 41 procent.

De kandidaat van de Libertarian Party, Gary Johnson, blijft in de twee peilingen steken op respectievelijk 5 en 7 procent. De kandidaat van de Green Party, Jill Stein, komt nog lager uit, 1 en 2 procent. Dat tweetal mag sowieso niet meedoen aan het tv-debat.

Clinton en Trump treden straks op tv aan voor het tweegesprek waar veel Amerikanen reikhalzend naar uitzien. Het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten op Hofstra University in New York, straks om 3 uur ’s nachts Belgische tijd, is de Champions League-finale van de Amerikaanse politiek.

Eén op drie

Een derde van de Amerikaanse kiezers zegt dat de debatten tussen de presidentskandidaten (na dit komen er nog twee) grote invloed zullen hebben op hun stemgedrag.

Dat blijkt uit een kiezersonderzoek van The Wall Street Journal en tv-zender NBC News.

34% van de ondervraagde kiezers noemt het debat “van grote invloed” op hun keus in het stemhokje.

Republikeinse kiezers laten zich iets meer beïnvloeden door het verloop van de debatten dan Democraten: 37% versus 31%.

100 miljoen kijkers

Het eerste tv-debat tussen president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney trok in 2012 67 miljoen kijkers. Dit jaar wordt er op een record van honderd miljoen toeschouwers gerekend. Trump en Clinton gingen nog niet eerder met elkaar in debat.

Overspel

Beide kampen zijn voorafgaand aan het eerste debat druk bezig met het uitdelen van stootjes. Zo liet miljardair Mark Cuban weten een kaartje te hebben bemachtigd voor de eerste rij. De eigenaar van basketbalclub Dallas Mavericks is een verklaard tegenstander van Trump.

In reactie daarop suggereerde Trump dat hij Gennifer Flowers in het gezichtsveld van Hillary Clinton wil plaatsen. Het voormalige fotomodel is een van de twee vrouwen met wie oud-president Bill Clinton overspel pleegde.

Het lijkt vooral voor Clinton een moeilijke avond te worden. De lat ligt voor Trump een stuk lager dan voor haar. Daar komt bij dat hij gekneed is in de wereld van de reality-tv, en van de camera houdt. Als Trump overeind blijft, zal dat een grote opluchting zijn voor twijfelende Republikeinen. Laat Clinton hier en daar steken vallen, dan zal haar even kritische achterban dat moeilijk accepteren.

“Je moet jezelf zijn”

Hillary Clinton heeft al haar publieke optredens afgelopen week afgezegd. Ze zat thuis, in Chappauqua, New York. Daar heeft ze zich omringd met haar naaste adviseurs, haar woordvoerders, echtgenoot Bill en een geheim gehouden Donald Trump-imitator.

Donald Trump heeft een drukke week achter de rug. Hij handhaafde zijn gebruikelijke routine van optredens voor grote zalen en interviews met bevriende media. Voor hem geen voorbereiding, laat staan generale repetities met een imitatie-Clinton. “Ik ken mensen die zich zo intensief op een optreden voorbereiden, dat er op het podium geen woord meer uitkomt. Je moet jezelf zijn”, zei Trump daarover.

Meer
Lees meer...