Waarom die muur toch handig kan zijn: meeste moordwapens in Mexico komen uit het land van Trump

Waarom die muur toch handig kan zijn: meeste moordwapens in Mexico komen uit het land van Trump

Niet alleen in de VS hebben Amerikaanse wapens de laatste tijd veel schade aangericht. Ook in Mexico hebben Amerikaanse wapens veel slachtoffers gemaakt. Het afgelopen jaar is er een recordaantal mensen om het leven gekomen door geweld met vuurwapens en het grootste deel van die wapens kwam uit het land van Donald Trump    

Nooit eerder zijn er in Mexico zoveel mensen omgekomen door geweld met vuurwapens uit de Verenigde Staten. De voornaamste reden daarvoor is dat criminele bendes in Mexico vaak met aanvalswapens werken en die worden steeds vaker ingevoerd vanuit de VS.

Ondertussen is er ook een project gestart door John Lindsay-Poland om de uitvoer van Amerikaanse wapens naar Mexico te stoppen. In een interview met Al Jazeera legde hij uit waarom die wapens uit de VS zo een groot probleem zijn. De georganiseerde misdaad in Mexico is groot en ze gebruiken graag zware wapens en hanteren militaire technieken om hun gebied te verdedigen. Volgens Lindsay-Poland moet de VS daartegen optreden.

Grenscontroles

De controles op de grens tussen Mexico en de VS zijn vooral eenrichtingsverkeer. Vooral alles en iedereen die uit Mexico komt wordt gecontroleerd, maar in de andere richting is de controle niet zo groot. De controleposten op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten krijgen dagelijks grote hoeveelheden handelsgoederen te verwerken, maar die grenscontroles zijn vooral bedoeld om Mexicaanse migranten die naar de VS willen tegen te houden. De grootste reden waarom de Amerikaanse president Donald Trump een muur wil bouwen op de grens tussen de twee landen.

Volgens Lindsay-Poland is er bij 70 procent van de misdrijven die de afgelopen tien jaar in Mexico zijn gepleegd, gebruik gemaakt van Amerikaanse wapens. De illegale wapenhandel kan gewoon doorgaan, want op de Amerikaans-Mexicaanse grens worden ze met weinig problemen geconfronteerd. Een probleem dat meer aangepakt zou moeten worden.

epa
epa

De muur

Met al de schietpartijen die er de laatste tijd waren in de VS wordt er vanuit de Amerikaanse bevolking gevraagd om de wapenwet te herbekijken. Misschien moet er ook meer aandacht besteed worden aan de wapenhandel en de slachtoffers die die wapens hebben gemaakt. Als we het zo bekijken is die muur die Donald Trump op de Amerikaans-Mexicaanse grens wil bouwen dan toch niet zo een slecht idee.

Zo kan de illegale wapenstroom van de VS naar Mexico toch voor een groot deel gestopt worden en zal het aantal slachtoffers door Amerikaanse wapens in Mexico dalen. Lindsay-Poland haalt ook aan dat niet alleen aan de grenscontroles moet gewerkt worden, maar dat er ook naar de productie en handel van legale wapens gekeken moet worden. Ook de verkoop van zware aanvalswapens moet verboden worden.

Illegale wapens uit de VS is het niet enige wapenprobleem in Mexico. Er zouden ook legale Amerikaanse wapens verkocht worden aan de Mexicaanse politie. En die verkoop zorgt dan weer voor meer criminele activiteit, want het leger is in Mexico de enige die legaal wapens mag importeren.

Gesponsorde artikelen