Waarom doet een massage toch zo goed?

Waarom doet een massage toch zo goed?

Massage is een zeer opbouwende manier om spanning te ontladen, pijn te verlichten en het algemene welbevinden te verhogen. De persoon die masseert, gebruikt zijn handen en vingers om op de spieren en het zachte lichaamsweefsel te drukken en de stijfheid ervan weg te kneden zodat de ontvanger een diepe fysieke en mentale ontspanning ervaart.

Bij een massage wordt ons gevoelszintuig geprikkeld. De massagetherapeut krijgt veel informatie via zijn handen, welke plekken warm of koud zijn of vastzitten. In de loop van de therapie gaan deze plekken anders aanvoelen en kunnen ze eenvoudiger bewerkt worden doordat de spanning afneemt. Zowel de masseur als diegene die gemasseerd wordt zullen het verschil opmerken. Men mag niet vergeten dat massage een therapie is voor zowel lichaam als geest. Massage helpt ons op zes manieren die samen een gevoel van fysiek en mentaal welbevinden creëren.

De zes belangrijkste effecten van een goed uitgevoerde massage

1. Relaxatie

Hoe meer degene die gemasseerd wordt zich aan de behandeling overgeeft, des te sterker de complexe cirkelgang wordt tussen de zenuwuiteinden in de huid en de hersenen. Signalen die zorgen voor de aanmaak van neurochemische stoffen in het systeem worden uitgewisseld, waardoor het lichaam zich dieper ontspant en de geest positieve gevoelens opwekt.

2. Een mooiere teint

Massage is eigenlijk wrijving van handen over het huidoppervlak. Er ontstaat warmte, die het complexe netwerk van fijne bloedvaatjes die onder de huid liggen, activeert, zodat de bloedtoevoer naar deze plek gestimuleerd wordt. Hierdoor krijgt de huid voedingsstoffen en worden giftige stoffen afgevoerd, waardoor het cel vernieuwingsproces aan het huidoppervlak zich versnelt. Als er tijdens het masseren speciale oliën of voedingsproducten worden aangebracht, zullen die de huid voeden en de soepelheid en elasticiteit ervan vergroten.

3. Een betere ademhaling

Als specifieke lichaamsdelen zoals de borst of de rug gemasseerd worden, zorgt die beweging ervoor dat de ribbenkast zich uitzet en dat de ademhaling langzamer en dieper wordt. Dit gebeurt automatisch. Diep in- en uitademen voorziet de bloedsomloop van meer zuurstof waardoor elke cel van het lichaam meer voeding krijgt. Massage blaast uw ademhalingspatronen nieuw leven in en brengt verlichting bij astma en bronchitis.

4. Een betere spijsvertering

Massage die speciaal op de buik gericht is, kan helpen bij de voortgang van voedsel en afvalstoffen door de dikke en dunne darm, en symptomen als constipatie. Het is verbazingwekkend hoeveel spanning wij opslaan in onze buik. Het is een gebied dat een gevoelige en zorgvuldige behandeling vereist.

5. Ontgiften

Het lymfevatenstelsel verwijdert afval uit het lichaam. Het stelsel heeft een goede bloedcirculatie nodig om goed te kunnen functioneren. Regelmatig masseren heeft een weldadig effect op plaatsen waar gifstoffen zich gemakkelijk ophopen, zoals de bovenbenen, dijen en billen. Daar ontstaat vetopslag met de gevreesde sinaasappelhuid alw gevolg.

6. Versnelde circulatie

Dit effect is duidelijk merkbaar. De massagetherapeut ervaart het als warmte of hitte onder de handen, en de cliënt voelt tintelingen als de circulatie sneller wordt. Massage heeft een stimulerend effect op de vezels waaruit het spierweefsel is opgebouwd. Door de massage ontstaat er een toestroom van vers bloed, waardoor overtollige afvalstoffen worden geloosd. Warmte en een betere bloedsomloop zijn ook goed voor pijnlijke of stijve plekken en maken die losser.

Na het krijgen van een professionele, goed uitgevoerde massage voelt men zich als herboren. De spieren voelen soepel aan, De huid is zacht en men is en voelt zich helemaal relaxed.

Dus? Allen naar de massagetherapeut!

Bron: Akwa

Gesponsorde artikelen