Waarom een andere sport nog iets kan leren van wielrennen na de Tour-uitsluiting van Sagan

Waarom een andere sport nog iets kan leren van wielrennen na de Tour-uitsluiting van Sagan

De Tour de France op z’n kop, of beter gezegd onthoofd, want één van de smaakmakers is naar huis. De wedstrijdleiding heeft de voorbije dagen minstens zoveel kritiek als respect gekregen na de beslissing om Peter Sagan voor z’n vermeende elleboog bij Mark Cavendish uit te sluiten. Deed hij het bewust of niet, dat laten we in het midden. Maar sowieso is het de enige juiste beslissing, eentje waar sommige andere sporten nog iets van kunnen leren.

Iedere sport heeft een paar figuren die de sport boeiend maken, omdat ze graag eens buiten de lijntjes kleuren. Sagan is zo iemand voor het wielrennen, een atleet zoals de rest van het peloton, maar iemand waar een jonge wielrenner nog net iets meer naar opkijkt. Toevallig is zijn ‘slachtoffer’, Cavendish, dat ook. Wanneer een jonge generatie toekijkt, de Tour de France van pakweg 2027, heeft de sport de taak een voorbeeld te stellen op het hoogste niveau. Een voetballer wordt na een elleboogje ook snel uitgesloten, al was het niet noodzakelijk bewust. Helaas voor Sagan kon hij nu eenmaal niet voor twee ritten geschorst worden. Het was geen straf of naar huis.

Sebastian Vettel

Toevallig kreeg een andere sport nog geen twee weken geleden ook met zo’n incident te maken. Al was de dader zich daar wel duidelijk bewust van z’n gedrag. Sebastian Vettel reed tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Azerbeidzjan achter Lewis Hamilton. De safety car was buiten en Hamilton moest het tempo bepalen, inhalen is dan verboden. Plots ging de Brit toch wel heel langzaam rijden, en Vettel knalde tegen de achterbumper van de Mercedes. Waarop de Duitser prompt naast Hamilton kwam rijden en hem met z’n rechterflank een tik verkocht. Geen schade, maar toch een ongeziene woede-uitbarsting.

EPA

Dat de Tour geen rekening houdt met het feit of het nu Sagan of een andere minder verheven wielergod is, dat verdient respect

Giphy

De straf voor Vettel? Hij moest tien seconden in de pitbox van Ferrari stilstaan om z’n race daarna verder te zetten. De beslissing van de raceleiding kwam er ook pas toen Hamilton een probleem kreeg dat hem kostbare tijd kostte. Of hoe de commissarissen doodsbang waren om in het kampioenschap in te grijpen. Vettel werd uiteindelijk nog vierde, zelfs voor Hamilton waardoor hij een goede zaak doet. Moeten we hieruit afleiden dat onsportief gedrag soms al eens wordt beloond?

Na de race kreeg Vettel nog drie strafpunten op zijn licentie, z’n F1-rijbewijs. Als hij binnen een bepaalde periode nog eens in de fout gaat, zal hij mogelijk een race worden uitgesloten. Zoniet wordt deze vorm van ‘verkeersagressie’ met de mantel der liefde bedekt. Oké, Hamilton ging mogelijk ook wel ergens in de fout. Hoewel eerder het tegendeel uit de bewijzen blijkt, was hij Vettel onnodig aan het uitdagen. Omgekeerd is de Duitser doorgaans wel zo sportief dat hij nooit een risico zou nemen om een andere wagen te doen crashen. Hamilton hield er uiteindelijk zelf ook lichte schade aan over.

EPA

Met twee maten meten

Wat had de raceleiding dan moeten doen? Vettel meteen uit de wedstrijd nemen en hem nog voor minstens een race schorsen. Op die manier zou hij waarschijnlijk de eerste plaats verloren zijn aan Hamilton, maar dat zijn nu eenmaal de consequenties van dat soort gedrag. Was het iemand anders geweest, dan zou de straf veel zwaarder zijn, hoorden we in de pitlane. En dat zou wel eens kunnen, want een paar jaar geleden moest Romain Grosjean inderdaad wel een race aan de kant blijven na gevaarlijk rijgedrag.

Dat de Tour dus geen rekening houdt met het feit of het nu Sagan of een andere minder verheven wielergod is, dat verdient respect. Het is hard voor Sagan, en we willen in geen geval zeggen dat hij Cavendish echt ten val wou brengen. Volgende wedstrijd even goede vrienden, Peter. Maar met deze straf heeft de Tour-leiding duidelijk gemaakt dat topsporters een voorbeeldfunctie hebben. Uiteindelijk zal in Parijs iemand anders de groene trui winnen op basis van goed gedrag en zeden. En als je nu ziet hoe Sagan en Cavendish met lof voor elkaar zwaaien, dan is het wielrennen hier als winnaar uit gekomen.

Getty

Uiteindelijk zal in Parijs iemand anders de groene trui winnen op basis van goed gedrag en zeden

Wanneer zondag in één of andere jeugdkoers de Sagan van de toekomst een sprint aangaat, dan zal die renner twee keer nadenken voor hij een tegenstander in gevaar brengt. Maar wanneer ergens op een kartcircuit de Vettel van de toekomst rondjes maakt, dan kan die misschien wel even een tikje durven uitdelen. Want als viervoudig wereldkampioen Vettel dat ook mag … Neen, dan verdient de Tour respect voor een moedige en harde beslissing die andere sporten niet altijd durven nemen. En nu genoeg over Sagan, terug naar de koers!

Getty

Gesponsorde artikelen