Left Right
scrollTop top

“Waarom gaan we anders nog stemmen?”: Lachaert (Open Vld) haalt uit naar Groep van Tien


“Waarom gaan we anders nog stemmen?”: Lachaert (Open Vld) haalt uit naar Groep van Tien

De dialoog tussen de Groep van Tien en de regering mag niet eenzijdig gebeuren, dat vindt parlementslid Egbert Lachaert van Open Vld. Hij uit zijn ongenoegen over de huidige gang van zaken waarbij de sociale partners dicteren wat de regering wel en niet mag doen en dreigen onmiddellijk met acties als die afwijken van het sociaal akkoord. “Waarom gaan we nog stemmen?”, reageert Lachaert. 

Egbert Lachaert (Open Vld) zou vandaag in het parlement een vraag stellen aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in verband met de Groep van Tien, maar heeft die uiteindelijk ingetrokken om de issue toch eerst in besloten kring op de ministerraad te bespreken. Aan newsmonkey uit hij toch zijn ongerustheid over de macht van de Groep van Tien. 

Een van de uitgangspunten van regering Michel I is “de zaken op orde zetten”, maar daar zetten de sociale partners een stokje voor. Het regeerakkoord lijkt telkens aangepast te worden tot het de sociale partners aanstaat en dat valt niet in goede aarde bij coalitiepartijen Open Vld, N-VA en MR.

Lachaert benadrukt dat er dialoog moet zijn tussen de Groep van Tien en de regering, maar dat de dialoog niet in een richting mag gebeuren. “Er moet een dialoog zijn tussen de Groep van Tien en de regering, maar die eerste mag niet beslissen wat de regering doet. Waarom gaan we anders nog stemmen?” reageert Lachaert (Open Vld). “Er mag niet verwacht worden dat de regering het regeerakkoord overboord gooit om zomaar te luisteren naar wat de Groep van Tien zegt.” 

Dreiging ABVV

Lachaert is overigens niet mals over de houding die het ABVV aanneemt in de hele discussie over brugpensioenen. Die dreigen nu al met acties als de regering het sociaal akkoord niet uitvoert. “Wij staan klaar om vanaf morgen, na het einde van de ministerraad, de nodige instructies geven om vanaf maandag in actie te treden”, zei Erwin De Deyn, baas van de BBTK, een machtige tak binnen het ABVV, vanochtend op Radio 1.

Lachaert vindt die houding nogal doorzichtig en absoluut niet verstandig. “Ik vind dat ze daarmee de sfeer opfokken en dat is niet verstandig.” Hij vindt overigens dat staken in se geen goed idee is momenteel. “Ik denk niet dat het in niemands belang is om nu acties en stakingen te voeren en ik denk overigens niet dat daar een draagvlak voor is.” 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539