Waarom Google een monsterboete krijgt van Europa: hun ‘shopping’ krijgt abnormaal hoge ranking in de zoekmachine 

Waarom Google een monsterboete krijgt van Europa: hun ‘shopping’ krijgt abnormaal hoge ranking in de zoekmachine 

Bevoordeelt Google zichzelf door bij zoekopdrachten ‘Google Shoppping’ bovenaan de zoekresultaten te plaatsten? De Europese Commissie gelooft van wel en grijpt hard in: 2,4 miljard euro boete. En er lopen nog twee onderzoeken van de Europese Commissie: eentje over Android en een over AdSense, het advertentieplatform. De oorlog tussen Europa en Alphabet is compleet.

Een boete van maar liefst 2,4 miljard euro. Elk normaal bedrijf zou dat als een pure ramp zien. Maar Alphabet, het bedrijf boven Google, is niet normaal. Het heeft meer dan 80 miljard dollar in haar oorlogskoffer en verdient elk jaar miljarden aan haar dominante zoekmachine. Op de beurs verloor het aandeel nauwelijks: eigenlijk had iedereen ook wel een boete verwacht en er rekening mee gehouden.

De Europese Commissie mag ingrijpen als ze vindt dat de vrije markt in het gedrang komt en één of meerdere spelers de boel belazeren. Dat deden ze bijvoorbeeld bij de bierbrouwers die samen de prijs artificieel hoog duwen voor de bierdrinker.

Harde Deense tante

Het is de Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager die bedrijven moet opsporen die de vrije markt verstoren en die van een monopolie profiteren. De Deense commissaris heeft daarbij gekozen voor een frontale oorlog met Silicon Valley, want ze ziet in de nieuwe Amerikaanse superspelers monopolisten die aangepakt moeten worden.

Nu krijgt Google dus een megaboete van 2,4 miljard euro na een onderzoek naar machtsmisbruik. Die draait rond ‘Google Shopping’, het stukje waar je online zowat alles kan kopen en vooral prijzen kan vergelijken. Maar de Europese Commissie voerde jaren onderzoek en komt tot de conclusie dat Google de zoekresultaten manipuleert en z’n eigen shopping bovenaan plaatst. Andere sites die vergelijken komen daar slechter uit.

En daarvoor moet Alphabet nu een forse boete betalen, en moet het z’n algoritmes aanpassen zodat iedereen een gelijke kans krijgt. Google krijgt 90 dagen van de commissie, anders moet het tot 5 procent van de dagelijks globale inkomsten afgeven als boete. Bij Google reageerden ze verontwaardigd: ze overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Maar erger voor de zoekgigant is dat ze met deze monsterboete niet verlost zijn van de ellende, want er lopen nog twee onderzoeken. Het eerste is er een rond AdSense, het systeem waardoor je advertenties op de zoekmachine kan zetten. En het andere moet bekijken of Google haar besturingssysteem Android, dat op zowat alle smartphones behalve die van Apple draait, niet misbruikt. Google heeft in die sector een marktaandeel van zowat 85 procent.

Het kan dus best zijn dat de Deense commissaris Vestager in de toekomst nog monsterboetes oplegt. Het is duidelijk: Google is nog niet klaar met de Europese Commissie.

epa

Gesponsorde artikelen