Waarom Google plots Alphabet is? Dit kaartje maakt alles duidelijk

Technologiereus Google heeft een gigantische herorganisatie van het bedrijf aangekondigd, en zal zelf ondergebracht worden onder het nieuwe bedrijf Alphabet. Onder dat bedrijf vallen trouwens alle verschillende zijprojecten die Google in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Te ingewikkeld? Bekijk dan onderstaande kaart van Business Insider maar eens.

Google: Dit blijft uiteraard de belangrijkste tak binnen het nieuwe bedrijf. De bekendste producten vallen onder deze noemer: zoekmachine, Android, Maps, YouTube, apps en de advertentiesector.

Nest: Dit bedrijf werd vorig jaar door Google aangekocht, en heeft als belangrijkste product een slimme thermostaat.

Calico: Dit onderdeel is een project dat mensen langer wil laten leven.

Sidewalk Labs: Dit deel van het bedrijf probeert moderne steden te verbeteren.

Google X: Het testlab is bedoeld voor de zogenoemde ‘moonshot projects‘. Zotte projecten dus eigenlijk, zoals zelfrijdende wagens, Google Glass, of de wereld van internet voorzien met ballonnen op grote hoogte.

Fiber: Dit onderdeel levert ultrasnelle internetverbindingen in enkele Amerikaanse steden.

Google Capital is de investeringstak van het bedrijf, en is niet te verwarren met Google Ventures, dat het durfkapitaal van het bedrijf beheert.

Waarom?!?

De grote vraag is natuurlijk waarom oprichters Sergey Brin en Larry Page besloten hebben om de herorganisatie door te voeren. Waarschijnlijk om de investeerders gerust te stellen. Google houdt van die moonshot projects, de projecten waar gigantisch veel geld inkruipt, maar pas over vele jaren of mogelijk zelfs nooit geld zullen opbrengen. Voor Wall Street zijn die projecten dan weer een doorn in het oog, en bij elke financiële rapportering wordt dezelfde vraag gesteld: pompt Google niet te veel geld in research en ontwikkeling?

Dankzij de herstructurering zal Alphabet de kwartaalrapporten in twee verschillende segmenten kunnen presenteren. Aan de ene kant het gigantisch winstgevende hart van het bedrijf, dat Google met z’n advertentietak heeft. Daarnaast zal in het tweede segment een overzicht gegeven worden van de andere Alphabet-takken, die voornamelijk geld kosten, maar hopelijk in de toekomst ook enorm zullen opbrengen.

Dat tweede gedeelte van het bedrijf zal voornamelijk de focus van Brin en Page krijgen, die zich de laatste jaren steeds meer bezig gehouden hebben met de startupindustrie. Ze zijn verzot op het creëren van nieuwe technologieën, of het vernieuwen van bestaande technologieën. Google pompte daar tot nu toe geld in via Google X, maar vervolgens werd het steeds moeilijker om die aparte bedrijfstakken onder te brengen onder Google. Onder Alphabet kunnen die nieuwe bedrijfjes zich nu zoals een echte startup (maar met een financieel sterke achtergrond) opwerken tot winstgevende bedrijven. En daar horen dan ook eigen investeringsrondes bij, zonder dat er geld van de winstgevende delen van het bedrijf overgeheveld moet worden.

Wat met Google?

Nu Brin en Page zich zullen bezig houden met Alphabet, komt het CEO-zitje bij Google vrij. En dat zal ingenomen worden door Sundar Pichai, een Indiër die zich de afgelopen jaren beetje bij beetje heeft opgewerkt binnen het bedrijf. Hij werkt er intussen elf jaar, en begon zijn periode in Mountain View als vicetopman van product management. In die functie leidde hij het team dat de Chrome-browser en Chrome OS gebouwd heeft.

Na enkele succesvolle jaren in de Chrome-divisie, kwam Pichai aan het hoofd te staan van de Android-divisie. Die functie heeft hij uiteindelijk twee jaar lang bekleed, tot hij nu dus de grote baas van de Google-afdeling wordt. En die beslissing is niet zo maar genomen. Pichai heeft een reputatie van dingen gedaan te krijgen, maar tegelijk erg geliefd te zijn bij zijn eigen werknemers en bij anderen (binnen en buiten het bedrijf).

Meer
Lees meer...