Waarom het boycot van Trump tegen Noord-Korea gewoon onmogelijk is

De Amerikaans president Donald Trump dreigde gisteren in een tweet met een handelsboycot van Noord-Korea. Hij tweette dat het een optie kan zijn om “alle handel met landen die zaken doen met Noord-Korea te stoppen”. Maar net zoals vele andere tweets van de POTUS, is ook deze er eentje waar hij waarschijnlijk niet echt goed over heeft nagedacht. En hier is waarom.

Dat de VS geen handel meer zal voeren met de landen die zaken doen met Noord-Korea, is een dreigement dat heel onwaarschijnlijk is. Het zou zelfs een heel domme zet zijn voor de VS. Want de belangrijkste zakenpartner van Noord-Korea is geen klein landje, maar een wereldmacht. 85% van de Noord-Koreaanse export is namelijk bestemd voor China. Ook andersom is dat het geval. 83% van alle import in Noord-Korea komt van de Chinese buren. Dat leidde vorig jaar tot zo’n slordige 5,78 miljard dollar in handel tussen de twee staten. Mocht Trump zijn wil doordrukken, zal het dus de handel met China moeten stopzetten. Iets dat zowel de VS als China allerminst ten goede zou komen.

Noord-Koreanen fan van Tiense suiker

Daarnaast voeren nog meer dan 100 andere landen handel met Noord-Korea, waaronder onder andere India, Rusland en Frankrijk. Ook België behoort tot dat lijstje. Uit cijfers van 2016 van het agentschap voor buitenlandse handel blijkt dat Noord-Korea in 2015 voor zo’n 0,3 miljoen euro importeerde uit België, daar waar wij 0,1 miljoen invoerden uit Noord-Korea. In cijfers van het OEC voor datzelfde jaar, die België wel samen met Luxemburg bekijken, gaat het om 945.000 dollar import vanuit Noord-Korea en 329.000 dollar export naar het land van leider Kim Jong-un. Volgens het OEC zou de helft daarvan voor suiker zijn. Onze Tiense suiker valt dus blijkbaar wel in de smaak bij de Noord-Koreanen.

Het valt dus sterk te betwijfelen of de VS ook echt de handelsbanden zal doorknippen met al die landen. Het zou niet alleen een catastrofe voor de VS inluiden, maar ook globaal gezien zou het de economische markt enorm ontregelen.

Meer
Lees meer...