Waarom het skiseizoen in de Alpen niet meer kan tegenvallen … of toch?

Waarom het skiseizoen in de Alpen niet meer kan tegenvallen … of toch?

Momenteel ligt er zo’n drie meter sneeuw in de Alpen. Ideaal om te gaan skiën! Zitten we nu safe voor dit skiseizoen of bestaat er nog een kans dat pistes droog komen te liggen en we op een week papje naar beneden moeten glijden? 

In de Alpen, ligt nu zo’n drie meter sneeuw. Kan die op enkele weken tijd nog wegsmelten?

“Dat hangt van de temperaturen af”, laat de woordvoerder van Josk Reizen, een Antwerps reisbureau gespecialiseerd in skireizen, aan newsmonkey weten. “Dat is op voorhand moeilijk te voorspellen. De sneeuw, die er nu ligt, is plezant voor de mensen die er nu zijn, maar dat is geen garantie dat er met Pasen nog veel sneeuw zal liggen.”

Liever koud weer dan veel sneeuw

Blijkbaar hebben uitbaters vooral graag dat het koud is: “Als er niet veel sneeuw valt en het is heel koud, dan maken ze technische sneeuw, vroeger heette dat kunstsneeuw. Die blijft zelfs langer liggen dan de natuursneeuw doordat die veel compacter is. Voor de skigebieden en de uitbaters van pistes is het eigenlijk interessant dat er minder sneeuw valt en er het heel koud is.”

“Voor de klanten en de reizigers is dat natuurlijk minder tof op het vlak van de sfeer en de esthetiek. Het is ook veel mooier als alles wit is, de bergtoppen, de bomen en het landschap. Maar voor de skigebieden zelf is het vooral belangrijk dat het koud is. Dat er drie meter sneeuw ligt, dat is plezant, maar we hebben liever dat het drie maanden lang -10 graden is. Dat is veel interessanter.”

“Maar het is niet omdat er vandaag drie meter sneeuw ligt, dat je kan zeggen dat die er over een aantal maanden nog zal liggen. Als het ineens 10 graden wordt doordat er een warme wind naar de bergen komt, dan kan die sneeuw heel snel weggaan. Maar als het tot 14 april, tot na de paasvakantie, blijft vriezen, dan blijft de sneeuw liggen.”

Gesponsorde artikelen