Waarom IJsland het meest vrouwvriendelijke land ter wereld is

Waarom IJsland het meest vrouwvriendelijke land ter wereld is

IJsland is op veel vlakken het meest vrouwvriendelijke land ter wereld. De Twitterhype #FreeTheNipple van enkele weken terug is maar een van vele voorbeelden waarom dat zo is. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom hebben de vrouwen op dat eiland het zoveel beter dan elders?

Een paar weken geleden postte een zeventienjarig IJslands meisje een foto van zichzelf met ontblote borsten op sociale media, als een reactie op een foto van een mannelijke vriend zonder T-shirt. Ze kreeg daarvoor bakken kritiek over zich heen. De IJslandse bevolking was verontwaardigd door die kritiek, en plots werden Instagram en Twitter overspoeld door de hashtag #FreeTheNipple en door foto’s van vrouwen met een naakt bovenlichaam. En niet enkel vrouwen deden mee, ook de IJslandse mannen gingen massaal (half) uit de kleren om het meisje te steunen.

We kunnen er nog wat van leren

Vrouwen willen met de FreeTheNipple-beweging hun borsten uit de seksualiteit halen, en zo meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen promoten. Dat beide geslachten het initiatief zo fel steunden, is nog maar het eerste bewijs voor de zuurverdiende titel van meest vrouwvriendelijke land ter wereld.

Het zou eigenlijk geen verrassing mogen zijn dat de eilandstaat zijn vrouwen zo onder de arm neemt. Volgens het Global Gender Gap Report uit 2014 van het Wereld Economisch Forum is IJsland ook officieel het land waar mannen en vrouwen het meest gelijk zijn aan elkaar. Dat rapport meet de gendergelijkheid in verschillende categorieën zoals politiek, onderwijs en arbeid in 130 landen, en IJsland staat al zes opeenvolgende jaren op de eerste stek. Zelfs de geboortecijfers voor jongens en meisjes zijn zo goed als gelijk.Ook andere cijfers zijn ronduit indrukwekkend. Voor elke man aan de universiteiten zijn er bijna twee vrouwen aanwezig, er zijn net iets meer meisjes in lagere en middelbare scholen en in het parlement zitten per twee vrouwen maar drie mannen. Daar kunnen ook wij gerust een voorbeeld aan nemen. Volledige gelijkheid

En dat alles is historisch zo gegroeid. Vrouwenrechten staan al sinds 1850 hoog aangeschreven in de politiek in IJsland. Zo was het eiland het eerste land in de wereld die volledige gelijkheid bracht bij erfenisrechten. En dit jaar vieren ze er honderd jaar vrouwenstemrecht. Belgische vrouwen moesten wachten tot 1948 voor diezelfde rechten, 33 jaar langer dus! Enkele decennia later, in 1975, waren er demonstraties in IJsland omdat de vrouwen ook economische gelijkheid eisten. Omdat vrouwen volstrekt legaal ontslagen konden worden omdat ze gingen staken in die tijd, werd de dag een “vrije dag“ genoemd. Zo werd het minder beangstigend om deel te nemen aan de staking, en met resultaat. Negentig procent van alle vrouwen kwam die dag op straat, van gewone huisvrouwen tot professioneel actieve, met als gevolg dat nog geen jaar later een wet goedgekeurd werd die de loonbriefjes van vrouwen en mannen volledig gelijkstelt. Vijf jaar later, in 1980, verkozen de IJslanders hun allereerste vrouwelijke president. Vigdís Finnbogadóttir was ook meteen het eerste Europese verkozen staatshoofd. Zij was extreem populair en volgde zichzelf drie keer op, tot ze met pensioen ging in 1996. 


Gettyimages.be

Mannen op zwangerschapsverlof en holebi’s trouwen

En het is nog niet gedaan. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor holebi’s is IJsland bijna een Walhalla. In 2009 werd Jóhanna Sigurdardóttir eerste minister. Zij trouwde in 2010 met haar vrouw (!) nadat ze zelf huwelijksrechten voor holebi’s er had doorgekregen in het parlement.

In IJsland hebben mannen en vrouwen ook evenveel recht op zwangerschapsverlof: zeker vijf maand per ouder en nog twee extra maanden die ze vrij onder elkaar kunnen verdelen. Ze vinden er namelijk dat het voor een kind enorm belangrijk is volop bij de ouders te kunnen blijven na de geboorte, onder meer omdat ze borstvoeding essentieel vinden bij de opvoeding. Daarnaast betaalt de overheid ook 95% van de kosten voor een kinderdagverblijf. Van alle kinderen in IJsland onder de vijf jaar zit dan ook 90% in kinderdagverblijven, waardoor het voor de ouders makkelijker is om toch te gaan werken. We kunnen dus nog het een en ander leren van IJsland, want in andere landen, ook bij ons, is de strijd voor gelijke vrouwenrechten nog steeds niet gestreden. En we zouden daar toch beter eens aan beginnen, want IJslanders behoren ook tot gelukkigste inwoners ter wereld.

gettyimages.be
Bron: World.Mic

Gesponsorde artikelen