Dit is waarom de nieuwe Indiana Jones zo lang op zich laat wachten

Harrison Ford Indiana Jones Raiders of the Lost Ark
Harrison Ford als Indiana Jones in Raiders of the Lost Ark (1981). (Bron: ISOPIX)

Fans vragen zich wellicht al jaren af waar de nieuwe film van Indiana Jones blijft. Al sinds 2010 gaan er geruchten rond over een mogelijk laatste film in de iconische reeks over de avonturier. De release werd echter keer op keer uitgesteld.

Het is ondertussen meer dan tien jaar geleden dat Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull verscheen, de vierde en voorlopig laatste film in de reeks. Kort daarna verschenen er berichten dat de productie voor een vijfde film in 2011 van start gaat. Het plot van dat laatste avontuur van Dr. Henry Walton ‘Indiana’ Jones Jr. zou gaan over de Bermudadriehoek. Net als bij de vorige films zou George Lucas instaan voor het scenario.

Harrison Ford Mark Hamill George Lucas
Harrison Ford, Mark Hamill en George Lucas (Bron: EPA)

Overname door Disney

In de zomer van 2012 kregen we te horen dat de productie echter niet van een leien dakje ging. In oktober van dat jaar werd Lucasfilm overgenomen door Disney. Een jaar later kocht Disney ook de distributie- en marketingrechten op toekomstige Indiana Jones-films over. De medevoorzitter van Disney Alan Horn liet toen verstaan dat de vijfde film niet klaar zou zijn binnen twee of drie jaar.

Uiteindelijk werd de film in 2016 aangekondigd. Steven Spielberg zou hem regisseren, zoals bij alle vorige films ook het geval was.

2019

De release van Indiana Jones 5 was toen gepland voor 19 juli 2019. Uiteraard keerde Harrison Ford terug als Indiana Jones. George Lucas werd deze keer uitvoerend producent en David Koepp ging aan de slag als schrijver.

Al een jaar na de aankondiging werd de film uitgesteld naar 10 juli 2020. Steven Spielberg had namelijk zijn handen vol met The Post en Ready Player One. In april 2019 zouden de opnames dan eindelijk beginnen.

Steven Spielberg
Steven Spielberg. (Bron: EPA)

Opnieuw uitstel

Je raadt het al: ook dat plan ging niet door. Een jaar voor de opnames zouden beginnen, werd Jonathan Kasdan aangesteld als de nieuwe schrijver. Disney besloot dan maar de film opnieuw uit te stellen naar 9 juli 2021.

Maar hou je vast: in mei 2019 werd Kasdan vervangen door Dan Fogelman, die in september op zijn beurt vervangen werd door, jawel, David Koepp. Die mocht dus opnieuw aan het werk als schrijver.

Laatste obstakel

Net toen fans dachten dat de film er eindelijk zat aan te komen, liet Spielberg weten te stoppen met het project. Hij vond het tijd om Indiana Jones aan de nieuwe generatie over te laten. James Mangold werd toen de nieuwe regisseur en dat betekende dat het script helemaal opnieuw moest worden herbekeken.

Momenteel staat de release gepland voor 29 juli 2022.

Gesponsorde artikelen