Waarom is het Koning Boudewijnstadion eigenlijk niet goed genoeg voor de UEFA?

Waarom is het Koning Boudewijnstadion eigenlijk niet goed genoeg voor de UEFA?

Het verdict is gevallen. Er zullen op het EK 2020 geen wedstrijden worden gespeeld in ons land. De UEFA heeft geen vertrouwen meer in het Eurostadion. Maar waarom mogen we eigenlijk geen matchen laten doorgaan in het Koning Boudewijnstadion? En zijn er dan geen alternatieven?

In 2020 bestaat de UEFA 60 jaar, en dat wou de Europese voetbalbond vieren door het EK niet door één of twee landen te laten organiseren maar de wedstrijden te verdelen over verschillende Europese steden. Brussel, de hoofdstad van Europa, mocht dan uiteraard niet ontbreken. Dus deed ook België een bid.

Hopeloos verouderd

Daarvoor zou er een nieuw stadion gebouwd worden. Maar door politieke strubbelingen bleef de bouw van dat stadion uit. De UEFA kon gisteren naar eigen zeggen dan ook niet anders dan de wedstrijden die in Brussel gepland stonden te verplaatsen naar Londen.

Maar waarom moest er een nieuw stadion gebouwd worden? Konden er niet gewoon wedstrijden doorgaan in het huidige Koning Boudewijnstadion? Neen dus. Het stadion voldoet, in zijn huidige vorm, helemaal niet aan de strenge regels die de UEFA landen oplegt.

Slechte punten

Op meerdere vlakken raakt het stadion niet door de ‘keuring’. Allereerst zijn er de zitplaatsen. Het aantal verkoopbare tribuneplaatsen (tussen de 45.000 en 50.000) zou aanzienlijk te laag zijn. Volgens een studie zouden van die plaatsen er ook maar ietsje meer dan 16.000 geschikt zijn.

De UEFA vraagt dat zitplaatsen uitzicht hebben op het gehele veld, niet al te ver van het speelveld liggen en van degelijke rugleuning en beenruimte zijn voorzien. Daar buist het Koning Boudewijnstadion dus zwaar. Reclameborden belemmeren het zicht en vele zitjes bevinden zich in erbarmelijke staat. Daarnaast zijn er ook te weinig rolstoelplaatsen voorzien.

Getty Images

Ook qua veiligheid krijgt het stadion slechte punten. Het aantal ingangen is te laag en door een slechte uitstroomregeling en -capaciteit zou een snelle ontruiming onmogelijk zijn. Slechte toegangscontroles, te weinig toiletten en EHBO-posten en te kleine togen, het is niet wat het moet zijn. De infrastructuur laat echt te wensen over, zowel voor vips, spelers als officials. Hetzelfde geldt voor telecom- en televisievoorzieningen.

“Wij doen gewoon voort”

Kortom: gebuisd over heel de lijn. Maar een nieuw stadion was niet de enige optie volgens sommigen. Een studie uit 2015 stelde dat ook een renovatie van het huidige stadion een mogelijke piste was. “Het huidige stadion mag dan uit de tijd zijn, het biedt nog flink wat troeven én – belangrijker nog – het staat er al”, zei architect Sven Goedefroo van het architectenbureau achter de studie Goedefroo+Goedefroo. Ze zeggen dat een renovatie niet alleen makkelijker maar ook een pak goedkoper zou zijn dan een gloednieuw stadion.

Dat werd dan weer door verschillende partijen in twijfel getrokken. Brussels minister Guy Vanhengel was in maart van dit jaar al duidelijk: “Geen Eurostadion, geen Belgische kandidatuur EK 2020”. Een renovatie was en is voor de minister geen optie. En hij bleef er altijd in geloven, maar zijn woorden bleken profetischer dan verwacht. Geen wedstrijden in Brussel, maar dat betekent niet dat het Eurostadion nu mee een stille dood sterft. Philip Neyt, van bouwpromotor Ghelamco, zei al voor de beslissing van de UEFA dat “welke beslissing er vandaag ook wordt genomen, wij doen gewoon voort”.

Ghelamco
https://vimeo.com/122726113

Gesponsorde artikelen