Waarom is quinoa zo gezond?

Waarom is quinoa zo gezond?

Quinoa is een van de foodtrends van het moment. Het zou heel voedzaam zijn en enorm gezond. Het wordt dan ook een ‘superfood’ genoemd, maar waarom? Waarom is quinoa zo gezond?

Quinoa wordt dan wel gebruikt alsof het een graan is, maar het is eigenlijk een zaad. Daarom is het ook een perfect alternatief voor vlees, maar je kan het ook in de plaats van pasta of aardappelen serveren. Daarnaast heeft quinoa nog een andere hoop positieve eigenschappen. Het bevat veel mineralen en vitamines (vooral vitamine B en E) en zit boordevol eiwitten.

Aminozurren

Die eiwitten zijn dan nog eens van uitstekende kwaliteit. Ze bevatten negen essentiële aminozuren die we zelf niet kunnen aanmaken. Aminozuren zijn van vitaal belang voor alle stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Slechte stofwisseling kan leiden tot overgewicht, hoge cholesterol, diabetes, slaapstoornissen en ga zo maar door. Op het vlak van eiwitten is er dan ook geen enkele graansoort die kan tippen aan quinoa. Naast die topeiwitten, bevat het ook magnesium, ijzer en kalium.

Superfood

Quinoa is zoals eerder gezegd dus geen graan, waardoor het ook glutenvrij is. Gluten is een eiwit dat enkel in granen voorkomt. Ben je aan een glutenvrij dieet bezig, dan zit je met quinoa dus ook meteen goed. Het is ook redelijk zwaar. Je zal dus veel sneller een ‘vol’ gevoel hebben, waardoor je er dus minder van nodig hebt (en ook minder snel naar een ongezonde snack zal grijpen).

Mineralen, vitamines, goede eiwitten, magnesium, ijzer, kalium, glutenvrij, … en het is op de koop toe nog eens lekker ook. Je zou het voor minder een superfood noemen!

Gesponsorde artikelen