Waarom Islamitische Staat zo bang is van vrouwen

Op het slagveld gedood worden door een vrouw geeft in het hiernamaals geen recht op de VIP-behandeling met de 72 maagden, integendeel. En een tienduizendtal vrouwen, die met succes aan de zijde van de Koerden vechten, zijn de jongste weken in Kobani aan het bewijzen dat ze erg goed zijn in het omleggen van jihadisten. IS is geobsedeerd met hen uitschakelen.

De jongste dagen circuleren in jihadistische middens foto’s van een extatische IS-strijder die het hoofd van een vrouw showt. Het zou Rehana zijn, een Koerdische verzetsstrijdster die de heldin was van de Peshmergettes, de 10.000 vrouwen die meevechten om Kobani uit handen van Islamitische Staat te houden. Alleen: de foto is gefotoshopt.

Op 13 oktober stuurden de Koerden deze tweet de wereld in, waarin ze claimden dat Rehana al 100 IS-strijders had gedood:

Boodschap

Of Rehana echt 100 IS-strijders doodde, is eerlijk gezegd niet geweten. Het is misschien ook niet het belangrijkste.

Wat telt is dat Islamitische Staat duidelijk als de dood is voor de vrouwelijke Koerdische strijders, en meer nog, dat de meer dan 10.000 vrouwen die momenteel vechten samen met mannen een boodschap sturen naar de islamitische wereld die niet valt te onderschatten.

Eén op drie

De eenheid van vrouwelijke Peshmerga-strijders bestaat al sinds april. De vrouwen krijgen onder meer een opleiding als scherpschutter, iets waar ze blijkbaar beter in zijn dan hun mannelijke collega’s.

Ondertussen zijn één op drie Koerden die momenteel Kobani uit jihadistische handen proberen te houden vrouwen.

Geen maagden

Het is iets waar Islamitische Staat in toenemende mate nerveus van wordt. De propagandamachine van de jihadisten doet niet liever dan video’s verspreiden van vrouwelijke Koerdische strijders die gedood zijn.

Maar de waarheid is dat ze als de dood zijn voor Yekineyen Parastina Jin, zoals de vrouwenbrigade heet. Ze staat onder leiding van een commandante die Mayssa Abdo heet. Eerder deze maand blies een 20-jarige Peschmergette zichzelf op toen haar stelling in Kobane door IS-strijders werd ingenomen. Ze nam een stuk of twintig jihadisten mee in de dood. 

Twintig jihadisten die op die manier de “beloning” die Allah voor hen reserveerde misliepen, namelijk dat hun martelaarschap en dood op het strijdveld gevolgd zou worden door een warm onthaal in het hiernamaals met onder meer de fameuze 72 maagden. Maar, gedood worden door een vrouw geeft geen recht op die VIP-behandeling in de hemel. Integendeel, het is een ferme blamage, want te grazen genomen door een inferieur wezen.

Voor de leiding van Islamitische Staat gaat het verder dan dat. De Koerden zijn er in geslaagd om hen propagandagewijs bij te benen. En dan nog met een boodschap die hun eigen visie op de wereldorde, maar ook die van een groot stuk van de islamitische wereld op haar kop zet: vrouwen zijn gelijk aan mannen en ze kunnen zelfs op het slagveld hun mannetje staan als het erop aankomt. Emancipatie is de grootste schrik van fundamentalistische, extremistische moslims. Het onder de knoet houden van vrouwen is hun raison d’être

Meer
Lees meer...