Waarom je extra moet opletten op reis als je inlogt op de wifi van je hotel of camping

Waarom je extra moet opletten op reis als je inlogt op de wifi van je hotel of camping

Als je op reis bent, laat je je 4G uit en ga je liever op zoek naar gratis wifi. Dat verbruikt namelijk minder batterij en zo ga je minder snel over je limiet. Als het toch maar is om even Snapchat te checken of een bericht te verzenden via WhatsApp, is een openbaar netwerk veel makkelijker. Jammer genoeg zijn openbare netwerken niet altijd even veilig. Je moet altijd heel goed opletten en ervoor zorgen dat hackers geen kans krijgen.

1. Netwerk

Hotels bieden vaak gratis wifi aan: je krijgt hiervoor een referentienaam en wachtwoord. Zorg er altijd voor dat je verbinding maakt met de juiste servernaam en niet met een evil twin die lijkt op de server van je hotel.

Hackers misleiden gebruikers met valse netwerken om aan identiteitsdiefstal te doen. Meld je dus enkel aan op de juiste server van het hotel en niet op één die erop lijkt.

2. Delen

Deel geen bestanden via het openbaar netwerk. Als je op reis bent, is het niet nodig om een verbinding te maken met een printer. Als je het delen aan laat staan, kunnen kwaadwillenden makkelijker informatie van je computer of smartphone halen.

3. Automatische verbinding

Het is makkelijker om aan te vinken dat je smartphone of laptop automatisch verbinding moet maken met het netwerk. Zet dit af, want dat vergroot de kans op hacken. Wil je echt veilig zijn? Dan voer je de code gewoon telkens opnieuw in als je het internet nodig hebt.

4. Zet je wifi af

Als je geen internet nodig hebt, zet je je wifi ook af. Het is onnodig om wifi op te zetten als je het toch niet gebruikt.

5. Vermijd apps

Apps hebben toegang tot je camera, identiteit en meerdere gegevens. Om echt veilig te zijn, kan je beter alles via websites bekijken.

Wil je bijvoorbeeld zien wat er gebeurt op newsmonkey? Surf dan naar onze website in plaats van de applicatie te openen. Als je thuis weer surft op een vertrouwd netwerk, dan kan je terug onze app gebruiken.

6. Http of https

Bij websites die beginnen met ‘http://’ in plaats van ‘https://’ moet je goed opletten. Bij http:// zijn je verstuurde gegevens nooit versleuteld, bij het laatste geval wel.

7. VPN

Door VPN (Virtual Private Network) kan je op een anonieme en veilige manier surfen op het internet. Je gegevens blijven versleuteld en een hacker zou er niet in slagen om toegang te krijgen tot je data.

VPN instellen voor Android

  1. Instellingen
  2. Draadloos en Netwerken
  3. Meer
  4. VPN
  5. VPN-dienst toevoegen

VPN instellen voor iOS

  1. Instellingen-app van iPhone of iPad.
  2. Algemeen
  3. VPN
  4. VPN-configuratie toevoegen

iStock

8. Geen internetbankieren

Doe niet aan internetbankieren via een openbaar netwerk. Al is het om je saldo even te checken, doe het niet. De verbinding van je bank is wel beveiligd maar hackers kunnen je surfgedrag analyseren en je afleiden waardoor je veel geld kan kwijtraken.

9. Deel geen gegevens

Deel niets dat je tegen een onbekende op straat zou vertellen. Al is het een enquête of een datingsite, hoe meer je prijsgeeft hoe meer gegevens dieven hebben om je identiteit te stelen.

10. Firewall

Zet je firewall aan. Bijna alle besturingssystemen hebben een firewall, zelfs Android en iOS. Het systeem beschermt je computer en smartphone tegen misbruik van buitenaf.

11. Antivirus

Zorg er zeker voor dat je een geüpdatete virusscanner hebt. Betaald of gratis, zolang je maar meldingen ontvangt bij dreigingen en beschermd kan surfen op het internet.

iStock

Gesponsorde artikelen