Waarom je jezelf niet kan kietelen

Waarom je jezelf niet kan kietelen

Jeuk of kietelen: je krijgt er de kriebels van of je vindt het leuk, maar je hebt sowieso al eens geprobeerd of je ook jezelf kan kietelen. En dan weet je: dat lukt niet, maar hoe komt dat eigenlijk? 

Probeer eens de volgende oefeningen: masseer je eigen handen of schouders. Raak je gezicht aan met je ogen dicht. Vraag aan iemand anders om dat even bij jou te doen. De twee sensaties zijn helemaal anders en dat is logisch: het voelt anders als iemand anders jou aanraakt.

Jezelf kietelen kan niet

“Da’s niet alleen omdat je beter kan relaxen als je zelf niets moet doen, het voelt gewoon beter als iemand anders je aanraakt”, zegt Rebecca Böhme, een neurowetenschapster van de Linköping Universiteit in Zweden en de auteur van een studie die verscheen in PNAS.

Met een fMRI-machine keken de wetenschappers naar het brein van proefpersonen terwijl ze aangeraakt werden op de arm door iemand anders en wanneer ze aangeraakt werden door zichzelf op dezelfde plaats. “De hersenen waren op veel plaatsen minder actief tijdens eigen aanrakingen”, zegt Böhme aan Tonic.

18 probleempjes die je herkent als je niet tegen kietelen kan.

Waarom aanrakingen van een ander belangrijk zijn

Als iemand anders fysiek contact maakt met ons, is dat meer communicatie dan aanraking, en één aanraking van iemand anders kan verschillende dingen betekenen. Denk maar aan het verschil tussen een massage van een vriend versus een massage door je baas. Als je jezelf aanraakt, is dat meestal omdat je nerveus bent, of jezelf aan het verzorgen bent. Je hersenen moeten dus niet zoveel verwerken tijdens je make-uproutine of als je aan je nagels knabbelt.

De sensatie op je huid “is exact dezelfde, maar toch maakt je brein een onderscheid tussen aanrakingen van jezelf en aanrakingen van iemand anders”, zegt Böhme. “Het registreert die aanraking van iemand anders als belangrijker dan die van jezelf.” En dus kan je ook jezelf niet kietelen, want het kriebelgevoel is afkomstig van je verhoogde hersenactiviteit. Je sensoren staan ‘aan’, zeg maar, dat is wat je met kietelen voelt.

Hier zijn 15 manieren om te ontstressen.

Schizofreen

Hoewel het dus wel fijn zou zijn om jezelf een deugddoende massage te geven is zo’n onderscheid wel belangrijk. Het kan zelfs een indicatie zijn van je mentale gezondheid. Studies hebben namelijk uitgewezen dat mensen die aan schizofrenie of andere stoornissen zoals Multiple Personality Disorder lijden, zichzelf beter kunnen kietelen. Hun brein registreert de eigen handelingen als die van iemand anders, of dat suggereren hersenscans. Dat zou ook één en ander kunnen verklaren over de ziekte waar ze aan lijden.

pixabay

Gesponsorde artikelen