Waarom je kinderen best niet laat spelen met speelgoed uit de jaren 80, blijkt nogal giftig te zijn

Waarom je kinderen best niet laat spelen met speelgoed uit de jaren 80, blijkt nogal giftig te zijn

Met iPads, smartphones en PlayStations hebben kinderen vandaag de dag hoogtechnologische snufjes om mee te spelen, maar toch blijft het ‘good old’ plastic speelgoed nog altijd goed in de markt te liggen bij kinderen. Maar opgepast, want dat oude speelgoed zou wel eens heel gevaarlijk kunnen zijn. Speelgoed van meer dan 30 jaar oud kan giftige stoffen bevatten en zelfs kankerverwekkend zijn!

Waarom zouden we oud speelgoed gewoon de vuilbak in kieperen? Het meestal heel robuuste plastic overleeft meerdere generaties. Oud speelgoed weggooien, is dan ook nergens voor nodig, toch? Wel, uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Plymouth blijkt dat plastic speelgoed dat ouder is dan 30 jaar na langdurige blootstelling zelfs giftig kan zijn. Toch maar beter de vuilbak in?

“Lego-blokjes uit de jaren 70 en 80 zijn een fiasco”

De onderzoekers analyseerden meer dan 200 stukken gebruikt plastic speelgoed en stootten op een hoop “gevaarlijke elementen”, waaronder cadmium, broom, chroom en lood.

Of het speelgoed schadelijk is of niet, hangt vaak af van de kleur van het plastic. Let daarom vooral op bij geel, rood en zwart speelgoed, zo stelt onderzoeksleider dokter Andrew Turner. “Lego-blokjes uit de jaren 70 en 80 zijn het grootste fiasco.”

Het meeste gevaar is er wanneer de kinderen het speelgoed in hun mond steken, erop bijten of het zelfs inslikken. Dan zouden de schadelijke stoffen vrijkomen. “Het speelgoed vaker wassen, is ook geen optie”, legt Turner uit. “De stoffen zitten in het speelgoed. Er met je handen mee spelen, is geen probleem. Het wordt pas problematisch als ze erop kauwen.”

AliExpress

Het speelgoed in kwestie had een hogere concentratie van die schadelijke stoffen dan de huidige Europese normen. Turner wijst dan ook op het feit dat nieuwe producten aan steeds strengere eisen worden onderworpen, maar er nog geen regulering is over het recyclen of doorverkopen van oude speeltjes. “Praktisch onhaalbaar”, reageert Eric Debachere van de Lego-shop Brick Planet.

Maar niet alleen oud speelgoed zou gevaarlijk kunnen zijn. Ook namaak is niet altijd even koosjer. “Veel mensen bestellen rechtstreeks op AliExpress of andere Aziatische websites”, legt hij uit. “Maar dat speelgoed is meestal namaak en dat wordt níet onderworpen aan controles. […] Er staat heel wat speelgoed op AliExpress dat bij ons nooit de rekken zou halen.”

iStock

Gesponsorde artikelen