Waarom je volgend jaar de unicorn-glittertrend beter achterwege laat

Waarom je volgend jaar de unicorn-glittertrend beter achterwege laat

Dat 2017 het jaar van de glitter was, valt niet te ontkennen. Glitterwijn, glittergin, glittertonic, glitterpyjama’s en glittertrends … we hebben alles al de revue zien passeren. Toch zijn er een hoop hele goede redenen om in 2018 de glitters toch maar te laten voor wat ze zijn. Geloof ons. 

Glitter in je haar, op je tong, in je glitteronesie en een kus op de glitterbaard van je lief? Je bent niet alleen, we hebben zo veel glitteritems gezien in 2017 dat de gemiddelde Vlaming er waarschijnlijk een bad mee kan vullen. Maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond? Je kent het antwoord, maar laten we even opnieuw bekijken waarom je eigenlijk geen glitters op je vel wil.

Wat zijn glitters eigenlijk? Een beetje zoals confetti, zijn glitters plastic, maar dan heel, heel, heel klein gesneden. Dat kunnen we nog niet zo lang: pas sinds 1934, toen een Amerikaanse boer ontdekte hoe hij dat moest doen. Confetti is vaak rond, maar glitter heeft eigenlijk honderden miniscule vormpjes.

Unicorn

Om die glitter extra te laten uitkomen, volstaat standaard PVC of plastic natuurlijk niet. Daarom heeft glitter vaak een extra laagje: aluminiumfolie is een belangrijke component. En daar komen natuurlijk nog de kleurstoffen bij om glitter alle kleuren van de shiny regenboog te kunnen geven. Zeker als we naar de unicorntrend van dit jaar kijken: alle pasteltinten kregen een glitterequivalent.

Maar dat wil zeggen dat glitter eigenlijk gewoon glinsterende microplastics zijn. En microplastics, daar wordt niemand blij van, al zeker niet de dieren die in de oceaan overleven. Vissen en zeezoogdieren eten die op, en daar kunnen ze aan sterven. Een waterzuiveringsstation doet daar helemaal niets aan.

Giftige glitter

Daar komt nog eens bij dat er aan al dat plastic ook nog behoorlijk wat giftige stoffen zitten, die ook zonder pardon in het water terechtkomen. En wat vissen eten, komt uiteindelijk ook in ons lijf terecht.

Die microplastics zijn dan ook nog eens een absolute hel om af te breken. Gewoon microplastic doet dat onder UV-licht (dus gewoon onder de zon) maar vaak worden glitters versterkt met chemicaliën. Resultaat: de glitters op je unicorn gaan nog honderd jaar mee. En die lovertjes bestaan nog als jij al lang niet meer op deze aardbol rondloopt.

Sprankelende persoonlijkheid

Moeten we het dan echt helemaal zonder glitter doen? Het slechte nieuws is dat glitter bannen waarschijnlijk de enige manier is om ervoor te zorgen dat we de kwalijke gevolgen van onze prachtige feesttafels en make-up-collectie kunnen tegenhouden. Hoewel, er komen steeds meer biologisch verantwoorde, vegan glitters op de markt. Die kosten wat meer en je zal er dus niet zo veel meer van gebruiken, maar het kán dus nog wel.

Oh, en de glitterdingen die je al hebt, zo lang mogelijk gebruiken natuurlijk. Dat werkt ook. Geniet er dus maar van! En bekijk het zo: zonder extra glitter komt jouw shiny persoonlijkheid extra goed tot z’n recht.

Gesponsorde artikelen