Waarom je wel wegkomt met ‘vuile homo’ maar niet met ‘vuile jood’: steeds meer klachten tegen homogeweld

Waarom je wel wegkomt met ‘vuile homo’ maar niet met ‘vuile jood’: steeds meer klachten tegen homogeweld

We hebben in België het homohuwelijk als één van de eersten gelegaliseerd, en je kan ook perfect adopteren, maar met geweld tegen holebi’s gaat het blijkbaar nog steeds bergaf. Eén van de redenen zou kunnen zijn dat je er in België ook gewoon mee wegkomt. De wetgeving zorgt voor een feitelijke straffeloosheid, en daar moet volgens UNIA verandering in komen. 

Dertig procent meer klachten dan twee jaar geleden: dat zijn de harde cijfers die UNIA dit jaar kan voorleggen: meer dan honderd dossiers met discriminatie op basis van geaardheid. “En dat is het topje van de ijsberg”, zegt Els Keytsman van UNIA aan Het Laatste Nieuws. In slechts drie van die gevallen werd er naar de rechter gestapt, omdat het om geweld ging, maar dagelijkse pesterijen zijn dus schering en inslag.

Volgens Keytsman is de wetgeving deel van het probleem. Het is ook gewoon veel moeilijker om weg te komen met, pakweg, racisme, dan met homofobe haat. Want in praktijk wordt homofobie gewoon anders behandeld. Voor een klacht over homohaat moet je naar het Hof van Assisen, terwijl je voor racisme gewoon naar de correctionele rechtbank moet.

En dat kost handenvol geld, zo’n assisenproces. Vandaar dat de meeste mensen er zelfs niet aan denken, in scherp contrast tot gevallen van racisme. En er zijn volgens Keytsman nog een aantal gaten in de wet. Zo mag je geen lid zijn van een racistische vereniging, maar wel van één die homohaat spuit. Je kan ook niet ‘dubbel veroordeeld’ worden als je iemand met een andere huidskleur, die homo is, uitscheldt. Dan gaat het óf om racisme óf om homohaat, maar niet om allebei.

Gesponsorde artikelen