Waarom jij altijd koude voeten hebt

Waarom jij altijd koude voeten hebt

Heb jij ook altijd het gevoel dat je voeten ijsblokjes zijn? En krijg je ze moeilijk warm, wat je ook probeert? Dit kunnen de boosdoeners zijn.

1. Je draagt geen (of te dunne) kousen

De eerste oorzaak is de meest voor de hand liggende: je beschermt je voeten niet (voldoende) tegen de koude. Zeker als je op een koude vloer rondloopt, is dat vragen om problemen.

Draag dus een paar kousen dat dik genoeg is, eventueel aangevuld met pantoffels of zelfs voetverwarmers.

Shutterstock

2. Je hebt een slechte bloedsomloop

Bij veel mensen met koude voeten is een slechte bloedcirculatie de oorzaak. Dat wil zeggen dat er niet genoeg bloed naar je voeten gaat om ze warm te houden. De onderliggende oorzaak is vaak een zittende levensstijl (denk aan een kantoorjob) en kan verholpen worden door elke dag wat meer rond te lopen. Ook roken kan een onderliggende oorzaak zijn.

Een slechte bloedsomloop kan leiden tot bloedklonters en andere gezondheidsproblemen, dus raad vragen aan je dokter is aangewezen.

Shutterstock

3. Je hebt een tekort aan schildklierhormonen

Een andere veelvoorkomende oorzaak is een slecht werkende schildklier. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan onder andere leiden tot koude handen en voeten, vermoeidheid, haaruitval en gewichtstoename.

Als je al medicijnen neemt voor je schildklierprobleem maar nog steeds koude handen en voeten hebt, dan kan je het Syndroom van Raynaud hebben. Daarbij is er sprake van een verminderde bloedstroom naar handen en voeten door spasmes in de bloedvaten.

thinkstock

4. Je hebt last van perifere neuropathie

Sommige mensen met koude voeten hebben perifere neuropathie. Die personen hebben wel een koud gevoel, maar de handen of voeten zelf voelen niet koud aan. Andere symptomen zijn onder andere een verdoofd, tintelend of brandend gevoel.

Dat is niet alleen erg vervelend, perifere neuropathie is ook een teken van een onderliggende zenuwschade. Dat kan veroorzaakt worden door ziektes als diabetes, blootstelling aan giftige stoffen, infecties of vitaminetekorten. Als je vermoedt dat dit het geval is, moet je onmiddellijk een dokter raadplegen om meer zenuwschade te voorkomen.

thinkstock

Wat de oorzaak ook is: koude voeten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook wijzen op een ernstige onderliggende oorzaak. Als je denkt dat dat het geval is, vraag je best raad aan een dokter. Zo niet, doe dan een extra paar kousen aan, warm een kersenpitkussentje op en vergeet niet om voldoende te bewegen.

Gesponsorde artikelen