Waarom jij deze zomer wellicht geen garnalen zal eten …

Waarom jij deze zomer wellicht geen garnalen zal eten …

Snel even naar de winkel voor wat garnalen? Neem dan maar genoeg cash mee, want de prijs van onze grijze garnalen is geëxplodeerd. En nog geen klein beetje. Peter Cooleman van de Vlaamse visserijvereniging noemt ze ze in Het Laatste Nieuws de kaviaar van de Noordzee.

Je wil een goedkoop en zomers slaatje maken met het warme weer deze week? Laat dan de garnalen er maar uit. Want het kleine schaaldier uit de zee is gigantisch duur gevonden. In de supermarkt betaal je al snel 60 euro voor een kilogram gepelde garnalen. Bij de kleinhandelaar kan dat al veel meer zijn. Bij de kleinhandel vind je ze bijvoorbeeld al voor – ga even zitten, want je gaat schrikken – voor 69,90 euro en zelfs voor 79,80 euro voor een kilogram!

Schaarste

Dat komt door grote schaarste. Sommige restaurants zouden hun tomate crevette niet meer aanbieden? “Wat we nog op de veiling vinden is stilaan niet meer te betalen”, zegt Ignace de Savoye aan Het Laatste Nieuws. Hij is chef-kok van De Savoye in Knokke-Heist. Hij past de prijs van de garnalen niet aan op zijn kaart, anders verliest hij klanten.

“Het is nu al het derde voorjaar op rij dat er te weinig grijze garnalen worden opgevist en die periode duurt steeds langer”, zegt Johan Pieters van groothandel Van Biesen & Pieters uit St.-Gillis-Waas in Het Laatste Nieuws. Ook wat er gevangen wordt – en dat is 20 procent minder – is minder goed. Johan Pieters levert minder garnalen aan zijn klanten. Maar doordat de vraag even groot blijft, gaat de prijs enorm de hoogte in.

Garnaal is kaviaar van de Noordzee

Volgens Peter Cooleman van de Vlaamse Visserijvereniging in Het Laatste Nieuws is “de grijze garnaal nu echt wel de kaviaar van de Noordzee aan het worden.” Overbevissing is niet de reden. Peter Cooleman zegt dat ze in deze periode “gewoon moeilijker te vangen zijn.”

Ondanks de dure prijs is het niet mogelijk om grijze garnalen te kweken. Volgens Daan Delbare van het Instituut voor Landbouwen Visserijonderzoek (ILVO) komt dat doordat de soort moeilijk in leven te houden is in gevangenschap. Ook duurt het twee jaar voor het diertje volgroeid is en dat is economisch niet haalbaar.

Gesponsorde artikelen