Left Right
scrollTop top

Waarom Jon Snow de enige is die op de Iron Throne thuishoort


Waarom Jon Snow de enige is die op de Iron Throne thuishoort

Nu we tijd hebben gehad om het zevende seizoen van ‘Game of Thrones’ te verwerken, is het uitkijken naar wat er nog zit aan te komen. De kaarten zijn geschud en er zijn nog een aantal kanshebbers om de ‘Game of Thrones’ te gaan winnen. Wij stellen ze allemaal aan jullie voor en leggen uit waarom enkel zij verdienen om op de Iron Throne te eindigen. Beginnen doen we met de meest voor de hand liggende optie: Jon Snow, ofwel Aegon Targaryen.

R + L = J. Need we say more? Om uit te leggen waarom Jon daarom alleen al verdient om op de Iron Throne te zitten, moeten we eerst een lesje Westeros-geschiedenis geven. Jaren voor de serie was het niet Cersei Lannister of Robert Baratheon die op de troon zat, maar Aerys Targaryen, beter bekend als de mad king. Aerys had verschillende kinderen, waaronder ook de huidige dragonqueen Daenerys. Maar voor ons verhaal is vooral zijn oudste zoon Rhaegar belangrijk. Die was getrouwd met Elia Martell, de zus van de geliefde Oberyn ‘the viper‘ Martell (ja, in de verhalen van George R.R. Martin is alles met alles verbonden en speelt iedereen een rol).

Aan de andere kant van Westeros is er dan ook nog Robert Baratheon, die verloofd was met de zus van Ned Stark, Lyanna. En net op die Lyanna had Rhaegar zijn oog laten vallen. Die twee zetten het samen op een lopen. Robert vond dat natuurlijk niet zo leuk en startte daarop de oorlog die uiteindelijk de mad king van de troon zou stoten, in de verhalen ook gekend als Robert’s Rebellion.

De belichaming van ijs en vuur

Het volgende stuk uit het verhaal hebben we al in Game of Thrones gezien in een visioen van Bran. In een flashback zien we Ned Stark die op zoek gaat naar z’n zus en haar vindt in een toren in Dorne. Daar houdt hij de Kingsguard af, maar hij komt te laat om zijn zus te redden. Lyanna was net bevallen van een zoon en had niet lang meer te leven. Ze vertrouwde haar kind toe aan Ned. Dat zagen we al in de laatste aflevering van seizoen zes. Maar in de afgelopen seizoensfinale kregen we pas echt bevestiging dat Jon eigenlijk een Targaryen is.

De ‘R + L = J’-theorie ging al een tijdje de ronde, en werd dus ook bevestigd in de serie. Maar in het afgelopen seizoen werd een nog veel belangrijker feit uit de doeken gedaan. Rhaegar en Lyanna zouden in het geheim getrouwd zijn. Dat wil dus zeggen dat Jon helemaal geen bastaard is. Waarom is dit belangrijk? Dat maakt hem natuurlijk de rechtvaardige opvolger van Aerys. Bij die zijn dood zou de troon overgegaan zijn naar zijn oudste zoon Rhaegar. Wanneer die sterft, gaat de troon weer over op zijn oudste zoon en dat is … Jon! Jon is dus de enige, echte rechtmatige troonopvolger van koning Aerys Targaryen.

Jon is dus een Targaryen. Maar hij is meer dan dat. Hij is een Targaryen én een Stark. Hij is dus zowel vuur als ijs, hij is de belichaming van de titel van de boekenreeks: Ice and Fire.

De perfecte leider

Naast het feit dat hij gewoonweg de rechtmatige troonopvolger is, zijn er nog een aantal andere eigenschappen die van Jon de perfecte leider maken.

Jon trok in het begin van Game of Thrones naar de Wall om te dienen in de Night’s Watch (leuk feitje: daar leerde hij zijn oudoom Aemon Targaryen kennen als Master Aemon). Hij werd daar zelfs verkozen tot Lord Commander. Met die titel trok hij beyond the wall en bracht hij de Night’s Watch en de Wildlings samen om een front te vormen tegen de White Walkers. Jon Snow, Friend of the Free Folk, dus.

HBO

Die unie verliep echter niet zoals Jon het had voorspeld en hij werd vermoord. Maar Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn, moest dat zomaar het einde betekenen voor Jon. Melisandre gebruikte haar magie om hem terug tot leven te wekken. Jon Snow, the Resurrected, dus.

Door te sterven, kon Jon de Night’s Watch verlaten (zijn afgelegde eed hield hem daarvoor tegen) en focussen op zijn familie. Hij trok daarop naar Winterfell waar Ramsay Bolton de macht had overgenomen. Samen met zijn zus (eigenlijk dus zijn nicht) Sansa, brengt hij verschillende huizen uit het Noorden samen om Winterfell opnieuw in te nemen. Met de hulp van Littlefinger, en z’n leger van de Vale, verslaat hij Ramsay in de Battle of the Bastards. Jon Snow, Beater of the Bastard, dus.

Ondanks het feit dat Jon nog altijd als een bastaard wordt gezien, wordt hij wel verkozen als nieuwe koning in het Noorden, zonder dat hij dat wil. Jon wordt zo prompt Lord of Winterfell, Warden of the North en King in the North.

HBO

All hail Jon Snow

Kortom, all hail Jon Snow, beter bekend als Aegon Targaryen van de huizen Targaryen en Stark, the Resurrected, the White Wolf, King of the Andals, the Rhoynar en the First Men, Lord of the Seven Kingdoms, Protector of the Realm, Lord Commandor of the Night’s Watch, Lord of Winterfell, Warden of the North, King in the North, Beater of Bastards, Friend of the Free Folk … en Knower of Nothing! Een titel waar zelfs Daenerys het een beetje warm van zou krijgen.

HBO

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…