Waarom klimaatverandering haaien gevaarlijker maakt en orka’s slomer

Waarom klimaatverandering haaien gevaarlijker maakt en orka’s slomer

Volgens wetenschappers hebben warmbloedige dieren in de poolstreken op dit moment een voordeel boven koudbloedige. Maar dat is aan het veranderen door de opwarming van de aarde.

Zoogdieren zijn juist vanwege hun constante temperatuur in staat om een korte, snelle actie uit te voeren en zo koudbloedige prooien als vissen te verschalken. De grote hoeveelheden slome en koudbloedige prooi is ook precies de reden dat juist in de arctische wateren veel zoogdieren voorkomen.

Maar de opwarming van het zeewater doet dit voordeel teniet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat haaien sneller worden. En snelle haaien zijn dodelijkere haaien. De meest kwetsbare zeezoogdieren en vogels zijn degene die zich voeden met vis en die ook nog eens moeten uitkijken voor haaien. Dat zijn vooral pinguïns, papegaaiduikers en zeeleeuwen.

1 graad warmer = 12% minder zeezoogdieren

Als gevolg van de opwarming van de aarde zullen haaien dus in poolgebieden gevaarlijker worden, maar bijvoorbeeld orka’s een stuk minder. Ook zal het moeilijker worden voor pinguïns, zeeleeuwen en vogels. De wetenschappers schatten dat met elke graad opwarming van het zeewater de populatie van zeezoogdieren met twaalf procent zal afnemen.

Volgens de onderzoekers is bij zadelrobben en dwergvinvissen hun dikke laag vet in de afgelopen jaren steeds dunner geworden. Dat wijst erop dat zij de strijd om het vangen van kleinere vissoorten verliezen van de kabeljauw.

Gesponsorde artikelen