Waarom koning Albert ‘zijn buitenechtelijke dochter’ Delphine Boël beter zou erkennen

Waarom koning Albert ‘zijn buitenechtelijke dochter’ Delphine Boël beter zou erkennen

De rechtszaak die kunstenares Delphine Boël aanspande tegen haar (waarschijnlijke) vader koning Albert ll gaat op 21 februari opnieuw van start. De vorst op rust moet nu zelf verschijnen voor de rechter om een woordje uitleg te geven. Dit hele proces blijft als een gitzwarte donderwolk boven de Belgische koninklijke familie hangen. Waarom laat Albert niet gewoon de eer aan zichzelf? Boël erkennen, als ze écht zijn dochter is, zal hem meer opbrengen dan blijven ontkennen. 

“Deze zaak is een echt feuilleton, met nu weer een nieuwe aflevering. Het is niet duidelijk hoeveel afleveringen er nog zullen komen.” Woorden uitgesproken door Alain Berenboom, advocaat van koning Albert ll. De man zei het licht ironisch en met wat humor tegen Het Laatste Nieuws, maar eigenlijk sloeg hij de spijker op de kop.

Deze hele rechtszaak is een slechte soap aan het worden die al veel te lang geduurd heeft. Eén man zorgt er echter voor dat de kijkcijfers hoog blijven: Albert zelf. Want laat ons duidelijk zijn: de publieke opinie is duidelijk #TeamBoël. Een dochter die gerechtigheid wil, daar kan eigenlijk niemand tegen zijn. Koning of niet.

“Ik denk dat niemand in België twijfelt”

Ook de advocaat van Delphine liet in verschillende interviews van zich horen. Alain De Jonge sprak in Terzake duidelijke taal door te zeggen dat “niemand in België twijfelt dat Albert de vader is van Delphine”. Dat is ook zo. De kwestie rond de buitenechtelijke dochter van Albert gaat al even lang mee als het fileprobleem op de Brusselse ring. Heel België weet van het bestaan van Delphine af.

8 op de 10 Vlamingen vinden dan ook dat ons voormalig staatshoofd zijn dochter met toenmalige minnares Sybille de Sélys Longchamps moet erkennen. Dat kan tellen. Toch kijkt de man graag de andere kant op. Het vaderschap is natuurlijk nog steeds niet bewezen, maar Delphine en haar advocaat lijken zeker van hun zaak. Zo is er de getuigenis van Sybille, de DNA-staal van Jacques Boël die blijkbaar aantoont dat hij geen genetische band heeft met Delphine én … de fysieke gelijkenissen tussen de echtgenoot van koningin Paola en zijn bastaardkind. Dat laatste valt niet te ontkennen.

Als nu zou blijken dat Albert helemaal niet de vader is van Delphine, en ze bijvoorbeeld een liefdeskind is van haar moeder met de melkboer, kan Boël maar beter onder een steen gaan wonen … “Leg een foto van koningin Astrid naast een foto van Delphine Boël en je weet genoeg. Dit is een surrealistisch proces”, zegt royaltywatcher Kathy Pauwels trouwens over die gelijkenissen.

flickriver

Albert kan dit circus stoppen

Sinds hun aftreden is de populariteit van koning Albert en koningin Paola gekelderd. Ondanks hun royaal pensioenbedrag voeren de twee amper nog officiële activiteiten uit. België neemt hen dat niet in dank af. De zaak Boël helpt ook niet om hun imago weer op te krikken. Door zich zo te weren als een duiveltje in een wijwatervat richt hij enkel alleen maar meer schade aan.

De verschillende Belgische kranten, nieuwszenders, websites en sociale media hebben een vette kluif aan heel dit circus. Hij maakt zichzelf belachelijk en ongeloofwaardig. Komt daar nog bij dat Albert zijn escapades nieuws zijn over de hele wereld. In Spanje, Frankrijk, de VS en zelfs in Australië schrijven ze artikels over onze vroegere vorst. ‘Belgium’s King Albert II to answer paternity claims in court regarding Delphine Boel’, staat te lezen op website news.com.au, de grootste nieuwssite down under.

In Monaco deed zich een gelijkaardige affaire voor, maar de Albert van Monaco erkende zijn buitenechtelijke kinderen wél en steunt ze financieel. Geen haan die daar nog naar kraait, hetzelfde verhaal in Nederland. In Nederland onthulde prins Bernhard postuum in de Volkskrant dat hij niet vier maar zes dochters had. Onze koning zou misschien beter een voorbeeld nemen aan zijn naamgenoot. Met één enkele zin uit te spreken kan Albert meteen een groot deel van de wind doen luwen.

news.com.au

Albert sleurt heel de familie mee

Filip, Astrid en zelfs Laurent … de drie officiële kinderen worden dankzij de koppigheid van Albert – of is het die van Paola? – meegesleurd in deze zaak. Koning Filip en prinses Astrid hadden eerst een proces aan hun been omdat Albert destijds als koning onschendbaar was. En prins Laurent … Hij werd gevraagd om een DNA-staal af te staan, wat hij niet deed, om zo verwantschap tussen hem en ‘zus’ Delphine aan te tonen. Belhamel Laurent liet eerder al verstaan ‘blij te zijn’ voor Boël dat er schot in de zaak komt.

Koning Filip en koningin Mathilde doen er alles aan om hun op het eerste zicht perfecte gezinnetje naar voren te schuiven, maar Albert doet dat allemaal te niet. Albert zuigt ongewild alle aandacht naar zich toe met deze ondertussen ridicule vaderskwestie. De koninklijke familie dreigt uiteen te vallen. Niet alleen door zich zo wereldvreemd op te stellen in deze zaak, maar ook doordat ze geen hechte familie meer vormen.

We haalden het hierboven al aan, ook de geloofwaardigheid van onze vorst op rust is naar de vaantjes. Hoeveel keer heeft hij als staatshoofd geen zieke kinderen bezocht die alle steun van hun beide ouders konden gebruiken? Voor Delphine was dat als tiener blijkbaar niet van tel.

Is het Paola die Delphine stokken in de wielen steekt?

Het is duidelijk dat Delphine niet zal rusten vooraleer deze vaderskwestie is uitgeklaard. Ze komt niet tot rust in haar hoofd. Ze heeft dan ook de eeuwige stempel gekregen van ‘Buitenechtelijke dochter van koning Albert ll van België’, niet meteen een functie om van te dromen. Volgens bronnen dichtbij Albert zou hijzelf misschien nog wel open kaart willen spelen. Wat maakt het nu ook nog uit?

Maar blijkbaar zou het koningin Paola zijn die niet wilt weten van een nieuw familielid aan de kersttafel. Paola vergaf haar echtgenoot zijn escapades maar zijn cadeautje uit dat verleden wil en zal ze er nooit bijnemen. Onze voormalige koningin zou meer dan eens door het lint zijn gegaan als het over Delphine en haar moeder Sybelle ging. Het is trouwens ‘dankzij’ de biografie die journalist Mario Danneels schreef over Paola dat het bestaan van Delphine niet lang genegeerd kon worden.

Negeren, dat kan ook in dit proces niet meer. Als koning Albert morgen zegt waar het op staat of als deze procedureslag stopt dan kan het Belgische volk weer krantenartikels lezen over IS, Trump en Eva Pauwels. Even zullen ze het bij de kapper hebben over Albert en zijn bekentenis maar lang zal dat niet duren. Albert heeft hier alle macht over, zoveel macht heeft hij als koning zijnde nooit gehad …

tweedehands.be

Gesponsorde artikelen