Waarom #lichtuit een beregoed idee is om de black-outs te vermijden

Waarom #lichtuit een beregoed idee is om de black-outs te vermijden

Ja, het draait deze winter allemaal rond mogelijke black-outs en hoe we die kunnen vermijden. Want dat kunnen we écht. Als we allemaal ons gedrag een beetje aanpassen, halen we zo 10 procent uit ons piekverbruik. Maar #lichtuit gaat over meer dan de black-outs, meer dan deze winter. Het draait rond de toekomst van onze planeet, en de mensen erop.

Never waste a good crisis. Die crisis is er ondertussen: sinds een paar van die centrales het (tijdelijk) begeven hebben, moeten we ons zorgen maken over black-outs. Het is niet zeker of we deze winter, wanneer ons verbruik piekt, samen genoeg stroom zullen hebben. Alleen stopt daar het verhaal niet, we kunnen er wel degelijk iets aan doen, samen. 

Dat was de boodschap die de vier Energie-ministers van dit land gaven. Het had iets lekker aandoenlijk ouderwets, zo’n ambtelijke persconferentie. Vier ministers op een rij die aankondigen dat er “een systeem met kleurcodes komt om de bevolking te waarschuwen tegen black-outs”. In het weerbericht, elke dag een hele winter lang. 

Ja, wij kunnen samen een kerncentrale uitsparen

Naast de waarschuwing kwam er ook een hele sterke oproep: de politiek kan deze crisis niet oplossen, burgers kunnen dat wel. Wij samen kunnen, door ons gedrag een klein beetje aan te passen, die stroomcrisis gewoon vermijden. De ministers lanceerden de slogan Off/On, met die simpele oproep als kernboodschap: pas je gedrag aan.

Die handschoen nemen we op, met #Lichtuit Daar draait #Lichtuit rond: samen zorgen dat we op de piekmomenten met z’n allen wat minder stroom gebruiken. En de impact van allen samen is bijzonder groot: een kleine inspanning van velen zorgt ervoor dat we één kerncentrale kunnen uitsparen. 

Bovendien gaat #lichtuit dieper. De tijd dat we elk jaar trots waren omdat ons energiegebruik weer gestegen was is ondertussen voorbij. Natuurlijk willen we dat de economie groeit, maar niet blind, niet ten koste van alles. Dat is heus geen redenering van geitenwollensokkendragers alleen, dat is vandaag gezond verstand. En daarbij ook de vaststelling dat de overheid niet de oplossing is voor alles: het begint bij onszelf deze keer.

Licht staat op één als het over smossen met elektriciteit gaat

We zijn gewoon niet zo verstandig in ons elektriciteitsgebruik. “Doe het licht uit”, is misschien wel de meestgezegde zin van ouders aan hun kinderen, en lichtverspilling staat nog steeds om nummer één als het op smossen met energie aankomt. 10 procent van alle waste bij gezinnen, zeggen de onderzoeken. Daarnaast zijn er een hele reeks kleine veranderingen: de koffiezet afzetten, aardappelen in de microgolfoven koken, je diepvriezers eens helemaal ontdooien, wassen op 30 graden, alle toestellen uitzetten in plaats van in stand-by laten staan, je was op een hekje laten drogen…. Allemaal op zich kleine zaken, maar samen vormen ze een grote brok. Op lichtuit.be staan ze allemaal netjes samen, maar het zit hem natuurlijk vooral in het hoofd: allemaal samen ons gedrag een klein beetje aanpassen, zodat we ons energiegebruik beter spreiden en black-outs vermijden.

Technisch zit het zo: het totale elektriciteitsgebruik in ons land gaat elke dag ’s ochtends naar omhoog (we worden wakker, nemen ontbijt), topt overdag wat af, en als we vanaf 17 uur allemaal terug thuiskomen, gaat het naar de grootste piek. Tussen dan en 20 uur verbruiken we meest: we koken en doen het huishouden. Hoe hoger die ene piek, hoe groter de totale capaciteit van de energiecentrales moet zijn. Die piek moeten we dus ombuigen 

Het is al gelukt: kijk naar Japan!

En het kan lukken. Het beste voorbeeld is Japan. Na de ramp in Fukushima besliste men om zowat alle kerncentrales stil te leggen. Plots zat Japan op haar tandvlees qua energie: er moest tot 30 procent bespaard worden. Setsuden werd het toverwoord, het betekent gewoon energie besparen. Maar het werd een hype: iedereen deed mee, iedereen voelde zich mee verantwoordelijk. Setsuden dook op in het straatbeeld: roltrappen lagen stil, neonlichten gingen uit… en dat lokte telkens heel positieve reacties uit, want iedereen wist wat de bedoeling was: die black-outs vermijden. En ze zijn er nooit gekomen, die gevreesde stroompannes.

Het grotere argument: global warming

Naast de crisis van het moment, speelt er bovendien een veel dieper argument: onze energieaanpak moet drastische anders. Een groot deel van de huidige centrales draait op fossiele brandstoffen en dus CO2-uitstoot. Afgelopen weekend kwam het internationaal klimaatpanel van de VN met haar vijfde rapport. Nu al is de temperatuur op heel de aarde met 0,8 graden Celsius toegenomen. Tegen het einde van de eeuw moet die uitstoot van broeikasgassen naar 0 teruggebracht, of de globale temperatuur stijgt met meer dan 2 graden. Als dat gebeurt, is de schade onherroepelijk.

We moeten dus radicaal weg van fossiele brandstoffen, naar nieuwe, schonere vormen van van energie (wind, zon…) en we moeten energie besparen. Die strijd tegen de uitstoot is in de eerste plaats het werk van de politiek en de industrie (een strijd die ze helaas voorlopig aan het verliezen zijn), maar die energiebesparing, die zit wel degelijk bij ons, de burgers. 

Dat zuinig en verstandig omgaan met energie gebeurt vooral in ons hoofd: door kleine veranderingen in je gewoontes, door iets dieper na te denken over je energiegebruik. Daarover gaat #lichtuit: een klein beetje de knop in je hoofd omdraaien. Newsmonkey doet mee, Studio Brussel doet mee. En jij? Daag je vrienden, je familie, je collega’s uit om mee te doen en samen energie te besparen, via de lichtuit.be. Wie doet mee het licht uit?

Ga naar Lichtuit.be en doe mee!

Volg de actie op Twitter en Facebook

Gesponsorde artikelen