Waarom moslims bezorgd zijn over het EU-presidentschap van Frankrijk

Sinds 1 januari heeft Frankrijk het presidentschap van de Europese Unie in handen. Die rol wisselt elke zes maanden tussen de lidstaten, en houdt in dat het voorzittend land de continuïteit in de Europese Raad moet vrijwaren. Het presidentschap van Frankrijk kan echter slecht nieuws betekenen voor moslims in alle EU-lidstaten.

Het is namelijk algemeen bekend dat het voorzittend land ook heel wat invloed uitoefent op het EU-beleid. Met de aankomende presidentsverkiezingen in Frankrijk lijkt het land steeds strenger antimoslim te worden, en dit zou wel eens kunnen doorsijpelen naar de EU-wetgeving.

Niet enkel extreemrechts

Verschillende presidentskandidaten, waaronder Marine Le Pen en Eric Zemmour op de uiterst rechterzijde, voeren een keihard discours tegenover moslims, en zouden ze het liefst allemaal uit Frankrijk knikkeren. Toch is het antimoslimbeleid niet enkel voorbehouden voor extreemrechtse politici: Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken onder president Macron, noemt Le Pen zelfs ’te soft’ tegenover de islam.

Ook Valérie Pécresse, kandidaat voor de centrumrechtse Les Républicains, wil een streng immigratiebeleid voeren. Zij staat in Frankrijk bekend als de persoon die, als president van de regionale raad van Île-de-France, een boerkiniverbod hief in recreatiecentra.

Verloochening van de waardes

Het is momenteel nog wachten op de kandidatuur van Macron zelf; verwacht wordt dat hij voor een tweede termijn zal gaan. Als die er effectief komt, zal het waarschijnlijk met strengere anti-moslimideeën zijn: zo wordt er gedacht aan een wet om “islamitisch separatisme” en de oprichting van een “tegensamenleving” onder de zes miljoen Franse moslims te voorkomen. Macron en de Franse regering komen nu al regelmatig onder vuur van moslimgroeperingen en dat lijkt niet snel te veranderen, integendeel zelfs. Vooral nu Frankrijk het EU-presidentschap in handen heeft, en de verkiezingen voor een nieuwe president in het land zelf steeds dichterbij komen, lijkt het een kwestie van tijd voor de eerste landelijke antimoslimstandpunten doorsijpelen naar Europa.

Op dat vlak probeert Frankrijk al heel wat invloed uit te oefenen. Zo werd de ontmoeting van EU-commissaris voor gelijkheid Helena Dalli met leden van Femyso, het Forum voor Europese Moslimjongeren en Studentenorganisaties, door verschillende Franse ministers op heel wat boegeroep onthaald. De ontmoeting zou “de Europese waardes verloochenen”, aangezien sommigen Femyso zien als een islamitische beweging die Frankrijk aanvalt. Ook was het een tussenkomst van de Franse regering dat Europese financiering aan de Alliance Citoyenne voorkwam. Dat is een groepering die opkomt voor de rechten van moslims om in boerkini te zwemmen in publieke baden. En dit was allemaal nog voordat Frankrijk de presidentsstoel kreeg.

(am)

Meer
Lees meer...