Waarom N-VA niet plots Francken op de Europese lijst gaat uitspelen

Waarom N-VA niet plots Francken op de Europese lijst gaat uitspelen

Trekt Theo Francken (N-VA) de Europese lijst voor zijn partij, waarbij het goudhaantje het magische record van Leo Tindemans moet scherpstellen? De Standaard pakte uit met die ‘piste’ voor Francken, maar binnen de partij wordt er meewarig over gedaan. “Hebben wij nu plots gigantische interesse in hoeveel mensen we naar Europa sturen, drie of vier? Serieus blijven…”

Eén positief effect van het ‘nieuws’ rond Theo Francken die de Europese lijst zou gaan trekken, is er al: De Ideale Wereld maakte alweer een hilarisch filmpje met Lander Cobbaert, de ‘woordvoerder van kabinet Francken’. Bij de N-VA zelf konden ze er hartelijk om lachen, om het filmpje althans.

Het krantenbericht over Francken zelf wordt minder enthousiast onthaald bij de Vlaams-nationalisten. Omdat het niet helemaal strookt met de partijlogica, om het zacht uit te drukken. Want de tijd dat topkandidaten uitgespeeld werden op één lijst voor heel Vlaanderen, en dus overal de partij in heel het gewest mee omhoog zuigen, is eigenlijk al een tijdje voorbij. De Senaat is afgeschaft, enkel Europa heeft nog één kiesgebied over heel Vlaanderen.

Netto-winst

“Wat levert dat dan netto precies op? Mogelijks één zetel meer Europees? Dan houd je er vier over, in plaats van eventueel te zakken naar drie. Maar denk je nu echt dat dat zo’n belangrijke zaak is voor de N-VA, met hoeveel mensen we in Straatsburg zitten? Liggen we daar wakker van?”, is in de wandelgangen te horen.

Het loont voor N-VA (en voor de meeste partijen) veel meer om in een provinciale kieskring een monsterscore neer te zetten, en zo de partij nationaal omhoog te tillen. Het beste bewijs daarvan leverde Maggie De Block, de voorganger van Francken op het departement Asiel en Migratie, in mei 2014. De Open Vld-politica verzilverde haar enorme populariteit en duwde vervolgens in Vlaams-Brabant haar partij voor de Kamer naar ongeziene hoogtes. Het leverde twee zetels extra op voor Open Vld, wat een enorme impact gaf op een fractie van 14 zetels. En het is uiteindelijk in de Kamer dat regeringen gemaakt worden, want het is daar dat je een meerderheid nodig hebt.

Vleugels

Bovendien bewees Maggie ook dat het perfect mogelijk is om een ‘nationale campagne’ te voeren met een populair boegbeeld, zonder dat die daarom overal een stem moet kunnen krijgen. De vleugels-campagne van de Vlaamse liberalen zat opgebouwd rond De Block, en sloeg overal aan. Hetzelfde zou perfect kunnen met Francken, al is het maar de vraag waarom de partij niet ook Bart De Wever en Jan Jambon, hun andere populaire boegbeelden, ‘nationaal’ zou uitspelen.

Bovendien is zo’n Europees lijsttrekkerschap nu nog helemaal niet aan de orde in de politieke timing. Eerst komen de gemeenteraadsverkiezingen. De enige andere verkiezing die mogelijks vervroegd zou kunnen vallen, is de federale. De Europese en Vlaamse kunnen niet vervroegd, die liggen vast voor voorjaar 2019. Het risico van een vervroegde federale stembusgang, waarbij vervolgens geen snelle coalitie mogelijk is, maar integendeel een impasse waarbij de N-VA verweten wordt ‘geen akkoorden te kunnen maken’, is zeer realistisch volgens partij-insiders. “En dan krijgen we de rekening in 2019 toch nog gepresenteerd en vallen we er overal uit.” Om maar te zeggen: vervroegde verkiezingen zijn geen scenario voor N-VA.

Francken paste voor Leuven

Uiteraard is er destijds overwogen om Francken wel in Leuven uit te spelen, maar die wilde zelf graag in Lubbeek blijven. Ondertussen is Lorin Parys de N-VA-kandidaat in Leuven, tot tevredenheid van velen. Louis Tobback (sp.a) is flink bezig hem legitiem te maken, door hem constant verbaal te bekampen, tot en met over affiches van ‘Leuven Vlaams’.

De mogelijke ‘bonus’ die Francken dus de partij zou kunnen bezorgen in Europa, is er eentje die de N-VA niet interesseert. Het gaat erom in 2019 opnieuw overal in de meerderheid te zitten. En daar waar de huidige coalitie in het Vlaams parlement een belachelijk grote meerderheid heeft, is dat in de Kamer veel minder het geval. Verschiet dus niet als Francken in 2019 de lijst van N-VA voor het federale niveau trekt in Vlaams-Brabant.

epa

Gesponsorde artikelen