Waarom Olivier Maingain (DéFI) de boel compleet blokkeert: Brussel en Franstalige gemeenschap hebben nu spookregeringen

Waarom Olivier Maingain (DéFI) de boel compleet blokkeert: Brussel en Franstalige gemeenschap hebben nu spookregeringen

Het nieuwe politieke jaar begint bleek voor Brussel en de Franstalige gemeenschap. Want beiden hebben spookregeringen: ze bestaan nog wel, maar eigenlijk zijn ze al lang overleden. MR en cdH gingen samen om een nieuwe Waalse regering te vormen, maar voor de andere regeringen hebben ze DéFI nodig. Maar Olivier Maingain weigert, om tal van redenen.

Het zit muurvast in Franstalig België. Eind juni blies het cdH met veel vertoon alle coalities met de PS op: Benoît Lutgen was de reeks schandalen bij z’n socialistische coalitiepartner kotsbeu. Het cdH zou een radicaal andere koers gaan varen, en andere coalities maken. “Het ultieme verraad”, zo vond de PS, maar gisteren nog reageerde Lutgen: “Ik ben helemaal geen verrader. Wij hadden afgesproken met de PS om hervormingen door te voeren, maar ze waren zo bezig met hun schandalen, dat besturen niet meer mogelijk was.”

Alleen: diezelfde cdH zit ondertussen wel nog steeds in twee regeringen mét diezelfde PS. Brussel en de Waals-Brusselse federatie (de onofficiële naam voor de Franstalige gemeenschap) worden nog steeds bestuurd door respectievelijk Rudi Vervoort en Rudy Demotte, twee kopstukken van de PS. Met de steun van het cdH van Lutgen en diens ministers in de Brusselse en gemeenschapsregering.

Dat zit zo: toen het cdH de stekker eruit trok, kon dat technisch gezien eigenlijk niet helemaal. De deelstaten werken immers anders dan de federale regering: als daar één partij opstapt, valt de regering. In Brussel of bij de Franstalige gemeenschap moet er eerst een andere meerderheid gevonden zijn, en een zogenaamde ‘constructieve motie van wantrouwen’ ingediend worden. Pas dan ‘valt’ de vorige regering.

In Brussel en de Franstalige gemeenschap regeert de PS dus nog steeds verder met het cdH, ondanks het grote ‘verraad’. De vraag is hoe hard het cdH de zaak wil spelen: want als ze plots ‘in staking’ zouden gaan, leggen ze die regeringen lam. Maar verder doen met de PS, terwijl ze zo fel een breuk wilden creëren, is even belachelijk. Een catch 22 dus voor Lutgen.

Voor Wallonië is er ondertussen wel een duidelijke oplossing: daar zijn de MR en het cdH samen gegaan. Ook al hebben ze een uiterst nipte meerderheid, ze hebben een compleet nieuwe Waalse regering gemaakt, die met veel frisse moed eraan begonnen is.

De sleutel ligt bij DéFI

Maar voor elke nieuwe meerderheid in Brussel en de Franstalige gemeenschap moeten MR en cdH langs bij DéFI, de partij van Olivier Maingain. Het vroegere FDF is nog steeds een partij die keihard opkomt voor de rechten van de Franstaligen in Brussel, en een diepe haat koestert tegen flaminganten. De N-VA is de baarlijke duivel.

Ideologisch kan DéFI voor de rest met zowat alle Franstalige partijen regeren: het zijn links-liberalen. MR en cdH dringen al weken aan om Maingain aan tafel te krijgen: gisteren was er opnieuw die vraag van de liberalen en humanisten. Maar DéFI weigert.

Maingain draait al jaren mee, en is een sluwe vos. Zo eiste hij vlak nadat cdH de stekker eruit trok, dat ook het cdH en de MR schoon schip maakten. “Ik wil wel met die twee partijen praten, maar enkel als ze eerst Joëlle Milquet (cdH) en Armand De Decker (MR) aan de kant zetten.” Een harde steek, daar waren Lutgen en MR-voorzitter Olivier Chastel niet toe bereid. Het deed de relaties tussen Maingain en Lutgen verder verzuren.

Met de MR heeft DéFI bovendien een speciale geschiedenis. Jarenlang zat Maingain in kartel met de Franstalige liberalen. Hij leunde daar dicht aan bij Didier Reynders, en diens clan. Maar toen in 2010 de MR mee de zesde staatshervorming goedkeurde, waarbij BHV gesplitst werd, kon het FDF dat niet goedkeuren. Uiteindelijk scheurde het kartel en moest Maingain alleen verder. De man die dat forceerde bij de MR: Charles Michel.

Zaken doen met de N-VA? Voor het cdH kan het, voor Maingain een nachtmerrie

Heel het manoeuvre van het cdH heeft de kansen van premier Michel gigantisch verhoogd om ook na 2019 verder te kunnen doen met zijn federale coalitie. De humanisten zijn dan wel niet toegetreden tot de federale regering, maar het is duidelijk: MR en cdH hebben afspraken gemaakt over een langere periode. En als het moet, dan gaat het cdH ook in zee met de N-VA in die federale regering. Een gigantische bocht van Lutgen, maar wel noodzakelijk, wilde hij met de MR een duurzame coalitie bouwen. Maigain ziet het allemaal met lede ogen: verder z’n oude vijand Michel helpen, en vooral zo onrechtstreeks ook met de N-VA zaken moeten doen, het is z’n ergste nachtmerrie.

Bovendien heeft Maingain in 2014 z’n lot verbonden aan Laurette Onkelinx. Dat PS-kopstuk in Brussel heeft een goede band met de DéFI voorzitter. Waarom zou Maingain dan Onkelinx in de steek laten, voor een gok met Lutgen en Chastel?

DéFI wijst er ook op dat een mogelijke coalitie met MR en cdH nipt is, zowel in Brussel als de Franstalige gemeenschap. Plus, “de MR-parlementsleden dagen haast nooit op”. Het zijn drogredenen om maar niet aan tafel te moeten. Net als het argumenten, “dat er haast niets mogelijk is qua hervormingen op twee jaar”. Maingain heeft er geen zin in, en zolang is er eigenlijk enkel nog een spookbestuur in Brussel en de Franstalige gemeenschap. De kans dat dit twee jaar aansleept, wordt met de dag groter.

Gesponsorde artikelen