Waarom onze oceanen er binnenkort groener en blauwer uit gaan zien

Waarom onze oceanen er binnenkort groener en blauwer uit gaan zien

Uit een nieuwe studie blijkt dat de oppervlakte van de oceanen tegen het einde van de eeuw een andere kleur zal hebben. Het water zal blauwer en groener lijken door veranderingen in de fytoplankton-populaties. En de oorzaak is opnieuw de klimaatverandering.

De klimaatverandering zorgt voor ingrijpende kenteringen bij het fytoplankton in de oceanen. Uit een nieuwe studie van de MIT-universiteit, gesteund door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, blijkt dat die veranderingen een invloed zullen hebben op de kleur van de oceanen. De oppervlakten van de wateren des werelds zullen er blauwer en groener uitzien.

De onderzoekers hebben een globaal model ontwikkeld dat de groei en interactie simuleert van verschillende soorten fytoplankton of algen. Het model toont ook aan hoe het vermengen van verschillende soorten op verschillende locaties zal veranderen naarmate de temperaturen over de hele wereld blijven stijgen.

(Bij de klimaatmars in Leuven waren zo’n 10.000 jongeren aanwezig.)

50 procent van kleur veranderd

Verder simuleerden de onderzoekers hoe fytoplankton licht weerkaatst en absorbeert. Dat leidt uiteindelijk tot die kleurverandering. Het model voorspelt dat 50 procent van de oceaanoppervlakte tegen 2100 van kleur veranderd zal zijn met de klimaatsverandering als oorzaak.

De studie stelt dat de blauwe regio’s in onder andere de subtropen nog blauwer zullen worden. Er zal minder fytoplankton zijn en minder leven in het algemeen in vergelijking met vandaag. Sommige gebieden die nu erg groen zijn, onder andere nabij de Noord- en Zuidpool, zullen nog dieper groen worden. Hogere temperaturen zorgen namelijk voor meer en meer diverse populaties fytoplankton.

(Ondertussen zijn jongeren zowat overal in de wereld aan het spijbelen voor een ambitieuzer klimaatbeleid.)

“Invloed op voedselketens”

Stephanie Dutkiewicz, die het onderzoek leidde, geeft verder toelichting: “De oceanen zullen er uitzien als blauwe, subtropische regio’s en groene regio’s nabij de polen en de evenaar. Het basispatroon zal er nog steeds zijn. Maar de verandering zal verregaand genoeg zijn dat het invloed zal hebben op de rest van de voedselketen die in stand gehouden wordt door fytoplankton.”

Volgens dit model zou de aarde tegen 2100 drie graden Celsius warmer zijn. Er wordt bij dit scenario ook vanuit gegaan dat er amper actie ondernomen zal worden om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. Wat er dan volgens de wetenschappers zal gebeuren, is dat het groene en blauwe licht het snelst zal veranderen.

Volgens Dutkiewicz zou er een kleurverandering van 50 procent plaatsvinden tegen het einde van de 21ste eeuw. “Dat zou vrij erg zullen zijn”, licht Dutkiewicz toe. “Verschillende types fytoplankton absorberen licht op verschillende manieren. Als een gemeenschap van fytoplankton door de klimaatverandering met een andere gaat mengen, zal dat verregaande gevolgen kunne hebben voor voedselketens die zij aankunnen.”

(Op 15 maart staat een wereldwijde staking voor het klimaat gepland.)

Gesponsorde artikelen