Waarom Russische media amper reppen over ramp met meer dan 64 doden in winkelcentrum

Waarom Russische media amper reppen over ramp met meer dan 64 doden in winkelcentrum

Het dodental van de brand die gisteren uitbrak in een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo is opgelopen naar 64. Vanwege het begin van de voorjaarsvakantie waren er veel kinderen op het moment dat de brand uitbrak en die maken dan ook een groot deel uit van de slachtoffers. In Russische media wordt nauwelijks aandacht besteed aan de ramp trouwens. En daar is een reden voor.

In totaal komen er jaarlijks in Rusland duizenden mensen om bij branden en bij het merendeel ervan wordt mankerende brandpreventie vastgesteld. Branden zoals die in Kmerova komen geregeld voor in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, bioscopen en clubs in Rusland, en het dodental loopt vrijwel altijd in de tientallen of soms meer dan honderd doden.

Het ontbreken van brandwerende materialen, waarschuwingssystemen en andere veiligheidsmaatregelen is direct terug te voeren op de wijdverbreide corruptie. In ruil voor smeergeld wordt afgezien van preventieve maatregelen, waardoor de bouw goedkoper uitvalt voor de projectontwikkelaar met alle noodlottige gevolgen van dien.

Zoiets is geen reclame voor het regime van Vladimir Putin. En aangezien de meeste media in Rusland tegenwoordig door het Kremlin worden gecontroleerd, wordt er in de Russische pers zo min mogelijjk aandacht aan besteed.

Nieuw maar doodsgevaarlijk

Het hoge dodental van de brand in een winkelcentrum in het Siberische Kemerovo lijkt zeker voor een deel toe te schrijven aan de gebrekkige veiligheids- en brandpreventiemaatregelen. Zo zouden de wanden van het winkelcentrum in Kemerovo met plastic zijn bekleed, waardoor de brand razendsnel om zich heen kon grijpen. Het brandalarm zou defect zijn geweest en nooduitgangen zouden op slot hebben gezeten.

Het winkelcomplex was pas enkele jaren oud, net als al die andere winkelcentra die de laatste jaren her en der in Rusland als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Het winkelcentrum in Kemerovo, zo’n 3.600 kilometer ten oosten van Moskou, werd geopend in 2013. In het gebouw waren behalve de speeltuin en bioscoop ook een bowlingbaan en kinderboerderij gevestigd.

Het vuur brak uit op de vierde etage van het gebouw, waar de speeltuin en de bioscoop waren. Vanwege het begin van de voorjaarsvakantie waren er veel kinderen op het moment dat de brand uitbrak. Brandweerlieden slaagden erin zo’n 120 mensen te evacueren uit het gebouw. Na twaalf uur had de brandweer de brand onder controle.

Aansteker

Er worden verschillende oorzaken voor de brand genoemd. Zo zouden kinderen met een aansteker hebben gespeeld, waardoor er brand uitbrak. Ook wordt gezegd dat de hangjongeren die vaak in het winkelcentrum waren brand hebben gesticht. En ook kortsluiting kan de brand hebben veroorzaakt.

Volgens de vice-gouverneur van de regio Kemerovo lijkt het erop dat de nooduitgangen en toegangsdeuren van de bioscoop op slot zaten. Bovendien zou het brandalarm volgens getuigen niet hebben gewerkt. Hierdoor moesten mensen door de rook zelf hun weg naar buiten vinden.

Het dak van het winkelcentrum stortte in. Op beelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat mensen uit ramen springen om aan de vlammen en rook te ontkomen. Omdat de brandweer delen van het winkelcentrum nog niet in kan als gevolg van de hitte en de rook, kan het dodental nog verder oplopen.

In verband met de brand in Kemerovo zijn inmiddels vier mensen opgepakt, onder wie de manager van het winkelcentrum en vermoedelijk ook de eigenaar van het gebouw.

Gesponsorde artikelen