Waarom seksrobots prostitutie en pedofilie niet zullen tegenhouden

Waarom seksrobots prostitutie en pedofilie niet zullen tegenhouden

De seksrobot wordt steeds populairder, maar zijn die elektronische dames ook goed voor meer dan je genot? Volgens onderzoek zullen ze alvast niet werken tegen prostitutie of zelfs pedofilie, integendeel. Seksrobotten zouden pedofilie zelfs kunnen normaliseren en zo de drempel lager leggen. 

Bordelen voor seksrobots, een robot die je helemaal naar je eigen zin kan laten ontwerpen en robots die kreunen, bewegen en praten: het kan allemaal. Seksrobots zijn in opmars en de ontwerpers claimen dat er allemaal maatschappelijke voordelen aan verbonden zijn. Zo zouden seksrobots de prostitutie volledig kunnen uitroeien (er is zelfs in België al een ‘seksrobotbordeel’.)

Kunnen we pedofilie tegenhouden met seksrobots?

Dat klinkt als een mooi streven, maar het wordt moeilijker als we kijken naar de robots op kindermaat. Klinkt een beetje raar? De aanpasbare robots kunnen namelijk ook gemaakt worden zodat ze lijken op een kind, en daar blijkt een markt voor te zijn. Opnieuw komen producenten met een tegenargument: de poppen zouden pedofilie tegengaan.

Volgens een studie van professor Susan Bewley en Dr Chantal Cox-George aan het Kings College in Londen, zijn er nochtans heel weinig gezondheidsredenen om sekspoppen en seksrobots aan te bevelen. Ze beginnen de studie met aan te geven dat al die aanbevelingen komen van producenten van seksrobots, niet bepaald de beste bron.

Erectiestoornissen?

Maar ook specifieke claims worden door de twee weerlegd. Zo zou prostitutie helemaal niet verdwijnen, omdat een vrouw (het overgrote deel van de robots is vrouwelijk) nog net affectie kan faken, maar een robot niet. Dat zou dus een groot stuk van je seksuele beleving wegnemen. Vervangen zullen ze dat dus niet doen. Het argument dat mannen met erectiestoornissen er met een pop voor zouden kunnen zorgen dat de stoornis geneest, gaat dus ook niet op.

Ook met de claim dat een sekspop op kinderformaat nog altijd beter is dan een echt kind, zijn Bewley en Cox-George het niet eens. Want zo’n pop zou pedofilie kunnen normaliseren en voor sommige pedofielen de stap naar echt misbruik, gewoon kleiner maken. Geen goed idee dus, volgens de onderzoekers.

Walgelijk onderwerp

Olivier Bendel, professor Informatiesystemen aan de Zwitserse universiteit FNWH in Basel, zegt dat er nog meer research nodig is naar het topic. Maar daar stelt zich een probleem. “De meeste universiteiten in Europa willen niets met dit topic te maken hebben. De meeste wetenschappers vinden het een walgelijk onderwerp”, zegt hij aan The Guardian. Het is ook begrijpelijkerwijs heel moeilijk om onderzoeksobjecten te vinden.

“Het is een oude, menselijke droom om artificiële liefdespartner te vinden”, zegt hij er nog over. “Pygmailion maakte een vrouwelijk standbeeld en legde zich naast haar. Aphrodite wekte het tot leven. Het blijft interessant om artificiële mensen te maken. Maar we mogen mensen niet alleen laten met machines.”

Gesponsorde artikelen