Waarom YouTuber Shane Dawson zwaar onder vuur ligt

Shane Dawson
YouTube

De populaire YouTuber Shane Dawson ligt momenteel zwaar onder vuur en daar zijn verschillende redenen voor. Enkele daarvan haalde hij zelf al aan in een video, maar er lijkt nog heel wat meer aan de hand.

Shane Dawson is een van de grootste YouTubers van het moment. Zijn documentairereeksen op het platform konden miljoenen kijkers strikken, maar de laatste weken verliest hij aan een sneltempo subscribers. En daar zijn verschillende redenen voor.

Problematische video’s

Door de protesten tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten is er tegenwoordig meer aandacht voor onderliggend racisme. Daardoor werden al bepaalde scènes uit reeksen verwijderd, kregen andere series en films een disclaimer en werden ook al YouTubers op hun fouten gewezen. Eentje daarvan is Shane Dawson en die heeft heel wat op z’n kerfstok staan.

In de eerste plaats zijn er oude video’s van Shane Dawson opgedoken, waarin hij te zien is met een donker geverfd gezicht. Dit wordt gezien als blackface en is beledigend tegenover zwarten. Maar daar stopt het niet bij. Zo sprak Shane in een video ook het “n-woord” uit en vertelde hij in een podcast dat hij niet begrijpt waarom mensen opgepakt kunnen worden wanneer ze kinderporno kijken.

Wie een uitgebreide samenvatting wil hebben van alle problematische dingen waar Shane Dawson naar verwijst, kan daarvoor terecht op Twitter. Daar werden alle problematische zaken opgelijst in een thread.

Minderjarigen seksualiseren

Een groot deel van de beschuldigingen heeft te maken met het seksualiseren van minderjarigen. In het verleden maakte Shane Dawson zich daar meermaals schuldig aan. Dat deed hij door over zijn (minderjarige) fans te zeggen dat hij “ze zou verkrachten” maar ook door tegen zijn piepjonge nichtje de uitleg over de bloemetjes en bijtjes te doen. Maar het voorval waar hij momenteel het meeste kritiek voor krijgt, is wanneer hij deed alsof hij masturbeerde voor een poster van Willow Smith, die op dat moment amper 11 jaar oud was.

Willows broer Jaden en Willows mama Jada spraken zich al uit over die video. “Shane Dawson, ik ben gedegouteerd door jou. Je seksualiseerde een 11-jarig meisje, dat mijn zus is. Het is het verste verwijderd van grappig en is allesbehalve oké”, zo klinkt het bij een duidelijk boze Jaden Smith.

Maar ook Willows mama Jada Pinkett Smith sprak zich uit tegen de YouTuber. “Aan Shane Dawson … Ik ben klaar met je excuses.”

“Verantwoordelijkheid opnemen”

Die excuses haalde Shane naar boven in een video die hij “Taking accountability” ofwel “Verantwoordelijkheid opnemen” noemde. In die video, waarvoor hij zich liet inspireren door de video van Jenna Marbles, haalt hij de verschillende dingen aan waarvoor hij bekritiseerd werd. Hij erkent daarbij dat hij fouten heeft gemaakt en dat die niet goed te praten zijn. Als mensen zijn verontschuldigingen niet willen accepteren, zou hij dat ook begrijpen, zo benadrukt hij meermaals.

“Ik heb in mijn verleden veel dingen gedaan die ik haat, waarvan ik hoopte dat ik ze kon doen verdwijnen. Want ja, ik heb voor veel dingen mijn verontschuldigingen al aangeboden, maar ik ben 31, bijna 32. Die verontschuldigingen zijn verschrikkelijk. Ik weet niet wie die persoon is”, zo legt de YouTuber uit. “Ik moest gestraft worden voor de dingen die ik gedaan heb. Ik had er alles door moeten verliezen.” In de video haalt hij ook aan dat de persoon die hij toe was, iemand was die gedreven werd door depressie en angst. Maar veel mensen zijn het niet eens met het feit dat Shane dit aanhaalt als excuus om racistische opmerkingen te maken.

James Charles vs. Tati Westbrook

Een ander groot deel van de kritiek tegen Shane Dawson heeft te maken met het bekende drama tussen James Charles en Tati Westbrook van afgelopen jaar. In een ondertussen verwijderde video van drie kwartier lang, getiteld “Bye Sister“, haalde Tati Westbrook alle dingen aan die zij in het verleden voor James Charles had gedaan, terwijl hij haar stank voor dank gaf.

Na de video kwamen er nog verschillende beschuldigingen naar boven over de toen 19-jarige James Charles. Daarbij liet vooral Jeffree Star zich hard uit tegen James, waarbij hij zei dat James zijn huis niet meer binnen mocht omdat hij avances had gemaakt op zijn vriend. James Charles verloor door dit drama miljoenen subscribers en het leek erop dat zijn carrière voorbij was.

Maar later bleek dat alles enorm uit proportie was getrokken en dat sommige dingen zelfs complete leugens waren. Ondertussen heeft James Charles z’n verloren volgers terugverdiend en heeft hij zelfs meer volgers dan voor het drama.

Shane en de beautygoeroes

Maar nu zou Shane Dawson ook bij dit drama betrokken zijn geweest. Zo wist hij dat Tati de video over James wilde maken, nog voor ze de video gefilmd had. Maar volgens geruchten waren het Shane Dawson en Jeffree Star die Tati informeerden over wat James Charles allemaal mispeuterd zou hebben. Op het moment dat Tati de video over James Charles postte, was Shane bezig met het filmen van zijn docureeks met Jeffree Star. In de aankondiging van die reeks, deed hij ook uitschijnen dat dat drama een groot deel van de docu zou worden. Maar uiteindelijk werd dat allemaal uit de reeks geknipt.

In een post op Twitter ontkende Shane dat hij iets te maken had met de video van Tati, maar in die post zei de YouTuber ook dat “James het nodig had om eens flink op z’n plaats te worden gezet”. Daarnaast omschreef hij de beautygoeroe ook als “egoïstisch” en “machtsgeil”. Voor die woorden verontschuldigde hij zich al in de “Taking accountability“-video.

In diezelfde post op Twitter gaf Shane ook aan dat hij “het gehad had met de beautywereld”. Hij kon het drama van de industrie niet meer aan en wilde er niets meer mee te maken hebben. Maar enkele dagen daarvoor had hij z’n eigen make-uplijn, die hij maakte in samenwerking met Jeffree Star opnieuw uitgebracht. Daardoor leek het er volgens velen ook op dat Shane niets met de beautywereld te maken wilde hebben, behalve wanneer hij er zelf geld aan kon verdienen.

Gesponsorde artikelen