Waarom ‘The Crown’ op Netflix komt: meer creatieve vrijheid en budget dan BBC

Waarom ‘The Crown’ op Netflix komt: meer creatieve vrijheid en budget dan BBC

Elke week een verlengd weekend, het zegt ons wel iets. Dit weekend zouden we dan alleszins ‘The Crown’ uit het rijke aanbod van Netflix plukken, de reeks die vrijdag gelanceerd wordt. Overigens: ‘The Crown’ werd ook aangeboden aan BBC, maar Netflix kon meer budget op tafel leggen en stelde daar meer creatieve vrijheid tegenover, zo zeggen de makers.

De productie van de reeks ligt in handen van regisseur Stephen Daldry (van The Reader, hij regisseert zelf ook een aflevering) en Andy Harries, die eerder ook al producer van dienst was voor de succesvolle Oscarwinnende film The Queen (2006) over de nasleep in het Britse koningshuis na de dood van prinses Diana in 1997. Het product van bedenker Peter Morgan (schrijver van The Queen) is bij hen ongetwijfeld in goeie handen.

Duurder dan Game Of Thrones

The Crown gaat verder terug in de tijd en toont ons de jonge Queen Elisabeth II en prins Charles. Er werd acht maanden opgenomen en de serie kostte naar schatting zo’n 110 miljoen euro. Daarmee is The Crown meteen ook de duurste reeks van Netflix tot nog toe. Ter vergelijking: Game Of Thrones kostte zo’n 50 miljoen (per seizoen), Marco Polo was tot nu toe de duurste reeks en moest het stellen met een budget van ‘maar’ 80 miljoen.

Producer van de show, Andy Harries vertelt: “We moesten de serie zo rijk en vol mogelijk maken en daar was een groot budget voor nodig; van locaties tot kostuums. Er is in de hele wereld heel veel interesse voor de Britse koninklijke familie, vooral in Amerika, dus we kregen meteen al enorm veel steun om deze show te maken.”

Er is inderdaad veel interesse in de Britse koninklijke familie, maar toch vooral bij de BBC. Regisseur Daldry bood de reeks het eerst aan bij BBC “omdat de zender een soort koninklijke familie op zich is.”

Alle vrijheid

Hoe het komt dat zij The Crown niet geproduceerd en uitgezonden hebben, daar waren de makers tijdens de première van de reeks heel open over en de voornaamste reden is ook de meest voor de hand liggende: geld. De BBC kon of wilde de 110 miljoen euro voor The Crown niet op tafel leggen. Ook was Daldry bang dat de BBC invloed wilde uitoefenen op de toon en stijl van de serie. “Netflix daarentegen gaf ons alle vrijheid”, zegt de regisseur.

Het eerste seizoen van de reeks beslaat de eerste tien jaar van het koningschap van Queen Elisabeth II, gaande van haar huwelijk in 1947 tot de Suez-crisis in 1956. De jonge Claire Foy (32) en Matt Smith (34) spelen de hoofdrollen als koningin Elisabeth II en haar echtgenoot prins Philip.

Het eerste seizoen van The Crown is vanaf 4 november te zien op Netflix.

Gesponsorde artikelen