Waarom Twitter je nooit je tweets liet aanpassen en hoe dat in de toekomst wel zou kunnen werken

Waarom Twitter je nooit je tweets liet aanpassen en hoe dat in de toekomst wel zou kunnen werken

‘Editable tweets’, oftewel het kunnen het aanpassen van wat je hebt getweet, het is een vaak gevraagde feature. In een podcast heeft Twitter-CEO Jack Dorsey zijn licht laten schijnen over die mogelijk feature. Hij ziet wel een manier waarop het kan werken, maar wijst meteen ook op het originele opzet van Twitter en waarom aanpasbare tweets daar eigenlijk niet in passen.

Niemand minder dan Kim Kardashian opperde in 2015 al eens openlijk om tweets aanpasbaar te maken. Toen reageerde Twitter-CEO Jack Dorsey nog dat het een “goed idee” was en dat ze “altijd kijken naar manieren om alles sneller en makkelijker te maken”.

Drie jaar later was de feature er nog steeds niet. En dat zat de realityster blijkbaar hoog, want afgelopen zomer sprak ze er Dorsey zelf nog eens over aan op het verjaardagsfeestje van manlief Kanye. Ze had er, naar eigen zeggen, zelfs een “heel goed gesprek” over met Dorsey.

Vertraging van 5 tot 30 seconden

En Kim Kardashian is niet alleen. Vele Twittergebruikers zien wel een meerwaarde in het kunnen aanpassen van je tweets. Wie een typefoutje maakt, moet nu altijd z’n tweet deleten en opnieuw posten. Als je snel iets de wereld wil insturen, kan dat natuurlijk voor een hoop frustratie zorgen. Een foute tweet van Amerikaans president Donald Trump ging zo in een mum van tijd de wereld rond.

Dorsey begrijpt dat en ziet ook wel een manier waarop het zou kunnen werken, zo liet hij weten in interview op de podcast van Joe Rogan (zie video). “Je zou het zo kunnen doen dat we misschien een vertraging van vijf of dertig seconden inbouwen bij het versturen”, stelde hij. “En in die korte periode kan je dan je tweet aanpassen.”

Context is belangrijk

Maar zelfs al hou je het op dertig seconden, dan is dat natuurlijk nog altijd enorm kort. Die aanpasperiode langer maken, vindt Dorsey echter geen goed idee. “Het probleem is dat je de real-time aard van de flow van het gesprek er zal uithalen.” Daarom zou Dorsey ook altijd de optie willen geven om de originele tweet te bekijken.

Hij denkt er zelfs over na om de aanpasbaarheid van tweets te laten afhangen van de context. “Als je tweet over een NBA-wedstrijd, wil je snel zijn en wil je gewoon in the moment handelen. Je wil dat het ‘rauw’ is”, zegt hij. “Maar als je het hebt over wat een president net heeft gedaan, of als je een bepaald statement wilt maken, dan heb je waarschijnlijk wat extra tijd nodig. We kunnen daar dynamisch in zijn.”

Twitter en sms

Maar de Twitter-CEO wijst zo wel op een belangrijke eigenschap van z’n eigen service die eigenlijk regelrecht ingaat tegen het aanpassen van je berichten. Twitter is gebaseerd op sms’en. Niet alleen wat betreft het aantal tekens (Twitter startte net zoals een sms met een maximum van 140 tekens, al werd dat in 2017 wel verdubbeld naar 280). “Als je een sms verstuurt, kan je dat niet terugnemen”, legt hij uit. “Dus als je iets tweet, stuur je dat onmiddellijk ook de wereld in. Je kan het niet terugnemen.”

Als je gebruikers hun tweets laat aanpassen, neem je dus een stuk de kracht van Twitter weg. Toch is het een feature waar veel gebruikers al jaren naar vragen en ze denken er bij Twitter dus ook duidelijk over na. Maar het is natuurlijk nog de vraag of we de feature ook ooit echt zullen krijgen.

Gesponsorde artikelen