Waarom Vita-game Killzone Mercenary een van de toppers van het jaar is

Waarom Vita-game Killzone Mercenary een van de toppers van het jaar is

In Killzone Mercenary speel je een huurling die voor de hoogstbiedende partij vecht in de strijd tussen de ISA (Interplanetary Strategic Alliance) de Helghast, de inwoners van de planeet Helghan die leven onder een nazi-achtige dictatuur. De makers van deze shooter hebben ons heel aangenaam verrast en wel hierom:

1. De game is kortweg plezant 

We hadden erg veel plezier met de game, terwijl we ons bijna nergens aan ergerden. De lol wordt versterkt doordat je slechts twee vuurwapens tegelijk kan dragen: zo word je niet afgeleid door wapenwissels en blijf je echt ondergedompeld in de actie. De levels hebben trouwens wel ruim voldoende locaties waar je uitrusting kan kopen en verwisselen.

2. De graphics springen van het scherm

De actie is prachtig weergegeven en zet de grafische mogelijkheden van de Vita echt in de kijker. Van de duizelingwekkende vergezichten tot details zoals de glinstering van metaal: alles is tot in de puntjes afgewerkt.

3. De besturing is uitstekend

Killzone: Mercenary draait rond schieten, en de besturing verloopt wat ons betreft vlekkeloos. Ook het mikken met zowel korte- als langeafstandswapens werkt erg accuraat.

4. De tegenstanders zijn snugger

De vijanden in Killzone Mercenary reageren opvallend intelligent en kiezen slim positie. Wanneer je zelf schuilt achter een muurtje zullen ze je geregeld langs verschillende kanten proberen te omsingelen.

5. Zelfs de puzzels zijn tof

Naast de actie bevat de game nog hier en daar een puzzel in de vorm van een terminal die je moet ‘hacken’. In tegenstelling tot heel wat andere games maakt Killzone: Mercenary die hersenoefeningetjes meestal niet verplicht, en dienen ze enkel om extra informatie vrij te spelen. En in tegenstelling tot de puzzels in heel wat andere games vonden we ze zelfs plez├ánt, iets wat eigenlijk zelden voorkomt. 

6. De snufjes zijn cool

Naast de verschillende vuurwapens beschikt het spel ook over heel coole gadgets, zoals een mantel die je quasi onzichtbaar maakt of een drone die je vanop afstand kunt besturen om vijanden ongemerkt een vlijmscherp mes in de schedel te planten. 

7. De multiplayer heerst

De frisse multiplayer krijgt veel lof, en bevat drie modi waarin je ook de gadgets uit de verhaallijn kan gebruiken. De sessies laden bovendien razendsnel.

8. De game heeft geen ballast

Een weinig opvallend maar daarom niet minder belangrijk pluspunt: de game valt je niet lastig met bijkomstigheden zonder echt nut. Buiten munitie hoef je niets op te rapen, en nooit hoef je alle uithoeken van een level uit te kammen op zoek naar verstopte spullen zonder echt goed te weten waarom. Zalig!

9. Het spel is geknipt voor een handheld

Killzone: Mercenary is echt gemaakt op maat van de handheld, aangezien je steeds kunt pauzeren en de Vita neerleggen. Wanneer je hem weer oppakt, weet je meteen terug wat je moet doen. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is een euvel waar al heel wat ontwikkelaars hun tanden op hebben stukgebeten, met ongelooflijk saaie tussenfilmpjes of irritante tijdrekkende opdrachten als gevolg. 

Wat je de makers kan verwijten

Het spel heeft wel redelijk wat minpunten, maar die zijn nooit zo aanwezig dat ze ons spelplezier vergalden. Zo is de wereld van de Helghan grauw en lelijk, en werkten de voortdurend omgeroepen slogans van het regime daar wel op onze zenuwen. Het verhaal stelt niet veel voor, en de soundtrack is soms iets te dominant aanwezig. De singleplayercampagne is ook vrij kort, al biedt het spel je wel genoeg redenen om die te herspelen.

Gesponsorde artikelen