Waarom voelen we ons slecht na een vliegtuigreis? En wat eraan te doen?

Reizen met het vliegtuig kan soms leuk zijn. Denk: honderden films en unlimited free drinks (of toch tijdens lange vluchten). Toch voelen we ons vaak doodmoe, slap en zijn we slecht gehumeurd wanneer we uitstappen. Geen zorgen, daar is een uitleg voor! Want heb je er ooit al bij stilgestaan wat grote hoogtes doen met een mensenlichaam?

Er zijn heel wat hatelijke dingen aan reizen met het vliegtuig. Jezelf bijeen proberen houden nadat je bent uitgestapt, is er zo een. Maar je moet niet langer denken dat het je ochtendhumeur is dat aansleept. De reden dat je je zo slecht voelt, ligt aan het zuurstofgehalte in het vliegtuig.

Op grote hoogtes is de luchtdruk erg laag. Als je ooit al eens een hoge berg beklommen hebt, weet je dat je het steeds moeilijker krijgt om adem te halen. Een vliegtuigreis staat gelijk aan urenlang op een berg van meer dan 2.000 meter zitten. Je lichaam wordt dus blootgesteld aan een omgeving die het totaal niet gewend is.

Vliegtuighumeur

Er wordt voortdurend lucht in de cabine gezogen, afgekoeld en gefilterd. Als dat niet zou gebeuren zou iedereen op het vliegtuig dood gaan. Toch is die constante aanvoer van lucht niet voldoende en is er altijd minder zuurstof in een vliegtuig dan op de grond. Ze zijn er ook niet op gebouwd om genoeg lucht binnen te houden om de druk dichtbij de zeespiegel te simuleren. Het feit dat het brandstof kost (en dus geld), speelt natuurlijk ook mee.

Het lage zuurstofgehalte, de uitdroging en wisselende luchtdruk zorgen ervoor dat je vermoeid raakt en je slecht voelt (en dus chagrijnig wordt). Vooral vluchten van zes uur of langer kunnen dit effect hebben. Lang stilzitten verergert dit nog meer en voor mensen met een hart- of longaandoening is het extra gevaarlijk.

Er zijn een wel een paar manieren om dit effect tegen te gaan:

Drink geen alcohol

Giphy
We weten hoe verleidelijk het is om een whiskey te drinken om gemakkelijker in slaap te vallen, maar je doet het beter niet. Je celmetabolisme werkt slechter met alcohol in je lichaam, waardoor het moeilijk is zuurstof op te nemen. Wist je trouwens dat dat de reden is dat je sneller dronken wordt in het vliegtuig, of in het algemeen op grote hoogten? Alcohol verergert ook de uitdroging. Koffie en Redbull laat je ook beter achterwege.

Water mag wel

Giphy
Drink veel water voor en tijdens je vlucht. De lucht in een vliegtuig is op grote hoogte nog droger dan in de woestijn. Na ongeveer een halfuur vliegen zakt de luchtvochtigheid in de cabine tot nul. Zeker op lange vluchten is dit nefast voor je lichaam. Een droge mond en hoofdpijn zijn nog de minst erge gevolgen van uitdroging.

Maak een wandelingetje

Giphy
Sta om de paar uur op en verken het vliegtuig. Als je toch liever blijft zitten, kan je altijd wat beenspieroefeningen doen (zonder daarbij je buur in het gezicht te schoppen). Dit verbetert de bloedcirculatie en vermindert de kans op bloedklonters in je benen. Neem dat niet te licht op. Bloedklonters kunnen serieuze gevolgen hebben en zelfs hersenbloedingen veroorzaken.

Neem een aspirine

Giphy
Een aspirine nemen de dag voor je vertrekt en de dag dat je op het vliegtuig moet zitten verbetert de bloedcirculatie ook. Je kan ook van die super sexy steunkousen uit het ziekenhuis dragen. Gegarandeerd aandacht van je buurman/vrouw.

Blijven kauwen

Tijdens het opstijgen en het landen is het goed om zoveel mogelijk te kauwen en te slikken. En wat helpt je daar beter bij dan kauwgom? Door de druk in het vliegtuig kun je pijn krijgen in je oren en kunnen je trommelvliezen zelfs scheuren. En verstopte oren zijn ook gewoon zeer onaangenaam.

Giphy
Tijdens het opstijgen en het landen is het goed om zoveel mogelijk te kauwen en te slikken. En wat helpt je daar beter bij dan kauwgom? Door de druk in het vliegtuig kun je pijn krijgen in je oren en kunnen je trommelvliezen zelfs scheuren. En verstopte oren zijn ook gewoon zeer onaangenaam.

Bron: Vox
Meer
Lees meer...