Waarom we koffie lekker vinden (en dat eigenlijk niet zou mogen)

Waarom we koffie lekker vinden (en dat eigenlijk niet zou mogen)

Koffie is bitter en bitter, dat vinden we in de meeste etenswaren geen goede kwaliteit. Toch drinken we met z’n allen sloten koffie en is een kopje troost dagelijkse kost. Hoe komt het dat we graag koffie drinken? Hoe meer je de bitterheid van je koffie smaakt,  hoe meer je er drinkt.

Waarom drinken we graag koffie? Bitterheid, da’s het rode licht van de natuur om ervoor te zorgen dat je geen giftige stoffen binnenkrijgt. Logischerwijze zou je koffie moeten willen uitspuwen zodra het op je tong terechtkomt. Maar nu blijkt dat hoe gevoeliger mensen zijn voor de bittere smaak van cafeïne, hoe meer koffie ze drinken. Dat blijkt uit een studie van Northwestern Medicine in de VS en QIMR Berghofer Medical Research Institute in Australië. Het zit ‘m allemaal in je genen …

De 11 hipste koffiebars van Gent kan je hier vinden!

Koffie is niet lekker en toch drinken we het

“Je zou verwachten dat mensen die specifiek gevoeliger zijn aan de bittere smaak van cafeïne, minder koffie zullen drinken”, zegt Marilyn Cornelis, assistent-prof preventieve geneeskunde aan Northwestern aan Science Daily. “Maar de tegengestelde resultaten van onze studie suggereren dat koffiedrinkers de vaardigheid opdoen om cafeïne te detecteren door positieve bekrachtiging die je krijgt van cafeïne.”

17 signalen dat jij verslaafd bent aan koffie.

Vrij vertaald: we vinden koffie bitter, we vinden het in eerste instantie misschien niet lekker, maar cafeïne geeft ons wel energie. Dat vinden we leuk en dus gaan we onbewust op zoek naar méér cafeïne. Je associeert er gewoon goede dingen mee en dus wil je meer. Of dat positief uitvalt voor je rekening, dat weten we niet.

De 15 beste koffiebars in Antwerpen, vind je hier!

Minder alcohol als je van spruitjes houdt

In de studie dronken mensen die gevoeliger waren voor cafeïne, en die veel koffie dronken, heel weinig thee. De logische verklaring is natuurlijk dat ze op dat moment al koffie aan het drinken zijn, zegt ook Cornelis. Maar wie bijvoorbeeld gevoelig is voor de bittere smaak van quinine en PROP, een synthetische smaak die doet denken aan kruisbloemplanten (notoir voorbeeld: spruitjes), wegbleven van koffie. ’t Is dus niet omdat je van bitter houdt, dat je meer koffie zal gaan drinken.

Je mag meer koffie drinken dan je denkt!

Wel interessant: wie gevoelig was voor de bittere PROP-smaak, dronk minder alcohol in het algemeen en minder rode wijn in het bijzonder. “De studie bevestigt dat hoe sterk we smaken ervaren, wat genetisch bepaald is, bijdraagt tot onze voorkeur voor alcohol, koffie en thee”, klinkt het bij de onderzoekers.

Gesponsorde artikelen