Waarom werd deze aflevering van ‘De Slimste Mens’ niet opnieuw opgenomen?

Waarom werd deze aflevering van ‘De Slimste Mens’ niet opnieuw opgenomen?

‘De Slimste Mens ter Wereld’ eindigde gisteren superspannend. Met een verschil van amper 5 seconden haalde Dalilla Hermans de overwinning binnen. Maar de aflevering had helemaal anders kunnen verlopen … 

Gisteren namen Dalilla Hermans, Jens Dendoncker en Stijn Van De Voorde het tegen elkaar op in De Slimste Mens ter Wereld. Het werd een spannende aflevering waarin de drie kandidaten duidelijk aan elkaar gewaagd waren. Met een verschil van amper 5 seconden sleepte Dalilla Hermans uiteindelijk de overwinning in de wacht. In de al even spannende finale was het Studio Brussel-presentator Stijn Van De Voorde die het onderspit moest delven en zo dus al na één aflevering geen kans meer maakte op de titel van De Slimste Mens ter Wereld. Maar is de aflevering wel volledig fair verlopen? In de laatste en allesbeslissende filmpjesronde mocht Stijn Van De Voorde op het einde de vraag van Dalilla Hermans, eveneens de allerlaatste van de aflevering, aanvullen. Hij gaf in sneltempo drie juiste antwoorden, maar zijn gewonnen seconden kwamen er met een vertraging van enkele seconden bij. Niet zo erg zou je denken, maar in de laatste vraag voor de finale is het zien van je tijd cruciaal. Want van zodra je bovenaan staat, kan je stoppen en haal je de overwinning sowieso binnen.

Wat liep er mis?

In de aflevering gisteren begon Dalilla met een fikse voorsprong aan haar vraag in de filmpjesronde. Met 403 seconden stond ze comfortabel boven Jens (321) en Stijn (307). De journaliste kreeg echter een fragment te zien van De Ronde van Vlaanderen, een onderwerp dat haar totaal niet ligt. Na een paar gokjes wist ze toch het juiste antwoord ‘De Ronde van Vlaanderen’ te geven. En beëindigde ze haar beurt met 389 seconden.

Daarna was het de beurt aan Stijn Van De Voorde. Die wist het fragment wel te herkennen en gaf al snel drie juiste antwoorden. Nadat hij eerder al ‘Philippe Gilbert’ als juist antwoord gaf, zei Van De Voorde in één adem “Lefevere, de start lag in Antwerpen.” De 30 seconden voor het correcte antwoord ‘Patrick Lefevere’ werden meteen bij zijn score gerekend, op de 40 seconden voor het juiste antwoord ‘Antwerpen’ moest hij nog enkele seconden wachten. Nadat de punten voor ‘Patrick Lefevere’ bij zijn score werden geteld, had Van De Voorde een totaal van 350 seconden. Reken daar de 40 seconden voor ‘Antwerpen’ bij en de radiopresentator had een score van 390 seconden. Als hij op dat moment ‘stop’ had gezegd, eindigde hij dus met één seconde meer dan Dalilla Hermans en genoeg voor de dagwinst. Door de vertraging op de seconden was dit helaas niet het geval en moest hij het in de finale opnemen tegen Jens Dendoncker die hem daar naar huis speelde.

“Stijn Van De Voorde praatte te stil”

Kristof Demasure, persverantwoordelijke bij VIER, geeft aan Het Laatste Nieuws een verklaring voor dit voorval. “Eerlijk is eerlijk: Erik Van looy heeft tijdens de opnames niet gehoord dat Stijn ‘Antwerpen’ als antwoord gaf. Vooral omdat Stijn erg stil praatte, zodat zijn antwoord in de studio niet te horen was.” Tijdens de opnames zitten er drie juryleden (niet de gekende komische jury) achter de schermen mee te volgen. Zij geven door wanneer een antwoord goedgekeurd wordt en de seconden dus bij de tijd bijgeteld kunnen worden. “Pas na twee, drie seconden heeft één van de leden van de driekoppige speljury het antwoord alsnog kunnen goedkeuren. Want ook de twee andere juryleden hadden het antwoord van Stijn niet gehoord. Door dit spelverloop kwam de ‘ping’ met vertraging in de uitzending. Uiteraard tikte de tijd van Stijn intussen verder en kwam hij uiteindelijk vijf seconden tekort voor een eventueel ex aequo. Dan wel op voorwaarde dat hij na het laatste antwoord meteen de tijd gestopt zou hebben.” Het zou volgens Demasure dus gaan om een menselijke fout, die jammer genoeg in het nadeel van Van De Voorde was.

In het verleden is het echter al voorgevallen dat een aflevering wegens omstandigheden opnieuw werd opgenomen. Waarom dat deze keer niet gebeurde, is nog niet duidelijk. Want door dit voorval greep Stijn Van De Voorde niet enkel naast de dagtitel, maar ook naast de kans om de uiteindelijke winnaar van De Slimste Mens ter Wereld te worden.

Het is overigens niet de eerste keer dit seizoen dat het verloop van de quiz in vraag gesteld wordt.

Gesponsorde artikelen