Waarom wilde complottheorieën van Joke Schauvliege over klimaatbetogingen zoveel schade berokkenen aan CD&V 

Waarom wilde complottheorieën van Joke Schauvliege over klimaatbetogingen zoveel schade berokkenen aan CD&V 

Met haar uitspraken dat de klimaatbetogingen “deel uitmaken van een systeem dat is opgezet” rijdt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) haar partij fors in de vernieling. Die complottheorie, haar naar eigen zeggen ingefluisterd door de Staatsveiligheid, trok ze later weer in, en ze kwam zelfs met excuses. Maar die kunnen de schade nauwelijks beperken: CD&V komt eruit alsof het twee gezichten heeft, waarbij enkel lippendienst bewezen wordt aan het klimaat.

Drie uitschuivers van de christendemocraten in korte tijd maken dat CD&V het in het klimaatdossier bijzonder lastig krijgt.

Daarbij speelt hun bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) een centrale rol, zij het in zeer negatieve zin. In een speech afgelopen weekend bij het Algemeen Boeren Syndicaat, het zeer actieve kleine broertje van de Boerenbond, ging de minister van Landbouw zichzelf fors op de borst kloppen. Voor ‘haar’ achterban haalde de CD&V’ster zwaar uit naar de klimaatbetogers. Die hun protesten zouden ingegeven zijn als wraak voor het boerenprotest dat begin deze eeuw de groene minister van Milieu en Landbouw Vera Dua (Groen) onderuit haalde, zo stelde Schauvliege.

Wraakactie voor betoging tegen Dua … in 2003

“Misschien zie ik spoken, maar ik denk dat er toch iets van waarheid in zit. Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat verteld vanuit de Staatsveiligheid”, zo verklaarde ze tijdens de speech. Schauvliege verwees expliciet naar een ontmoeting die ze had met de natuurbeweging, die aan het begin van de legislatuur de ‘wraak’ zouden hebben aangekondigd. “Ze hebben nog niet verwerkt wat er destijds is gebeurd, toen Vera Dua minister was. Ik heb nog meegelopen in de grote betogingen van de landbouworganisaties, die haar zwaar zijn aangerekend en haar carrière hebben geschaad.”

Een week voor de verkiezingen in 2003 organiseerden onder meer de Boerenbond en de jagers toen een bijzonder felle betoging tegen Dua, die daar “de groene hoer” werd genoemd. Maar een rechtstreekse lijn zien tussen die betoging, nu 16 jaar geleden, en wat er voor het klimaat nu gebeurt, lijkt toch echt bij de haren gegrepen. Maar niet volgens Schauvliege. “Wat er de voorbije weken in scène werd gezet rond klimaat en wat er allemaal gebeurt, dat is die omgekeerde beweging.”

Die uitspraken worden haar nu zeer zwaar aangerekend. De milieubewegingen, maar ook de organisatoren van de klimaatmarsen, reageren allemaal bijzonder verontwaardigd. Staatsveiligheid zelf laat koudweg weten dat er geen sprake is van een dergelijk complot. Er is zelfs geen onderzoek daarover, er is ooit enkel onderzocht of de gele hesjes niet geïnfiltreerd werden. Zo stond Schauvliege helemaal in haar blootje. Uiteindelijk kon de minister niet anders dan haar excuses aanbieden.

Die kwamen er gisterenavond laat nog via Twitter. Opvallend daarbij was dat bij die excuses enige verwijzing naar ‘klimaat’ ontbrak. Ook over het feit dat ze die strijd tegen de opwarming van de aarde ernstig neemt, was niets te lezen.

CD&V moet op zoek naar geloofwaardigheid in het klimaatdossier

Heel de zaak laat zo voor CD&V een bijzonder bittere nasmaak. De partij, die altijd al het verwijt kreeg ‘twee gezichten te hebben’, loopt grote schade op. Want de afgelopen dagen deed CD&V grote moeite om mee op de klimaatkar te springen, en te laten zien dat het haar menens is met klimaat en milieu. Zondag nog was voorzitter Wouter Beke (CD&V) te gast in De Zevende Dag om de geloofwaardigheid van zijn partij in dat dossier kracht bij te zetten.

Maar het parcours dat de partij rijdt op het thema is ondertussen rampzalig aan het worden. Eerst verslikte Schauvliege zich door veel te fors achter de spijbelende klimaatjongeren te gaan staan. Die betogen nu al enkele weken elke donderdag, en eisen veel meer acties om de klimaatopwarming tegen de gaan. “Ik ben de jongeren enorm dankbaar, ik voel me gesterkt en gesteund in mijn beleid”, zo verklaarde ze.

Het werd op hoongelach onthaald. Want niemand van de betogers meent werkelijk dat Schauvliege op het dossier klimaat goed scoort. Dat heeft veel met communicatie te maken: al die jaren slaagt de Oost-Vlaamse er niet in haar portefeuille te gebruiken om te scoren op vlak van milieu of klimaat. Het ontbreekt haar geloofwaardigheid, die aangedikt wordt door ongelukkige symbolische beslissingen. Zo heet ze officieel de minister van “Omgeving, Natuur en Landbouw”, en dus niet Milieu of Klimaat, wat voor de groene beweging van in het begin al erg veelzeggend was.

CD&V wilde in de scholen haar klimaatbeleid gaan uitleggen

Tweede uitschuiver van CD&V was eind vorige week het nieuws dat de partij aan elke middelbare school plots parlementsleden kwam aanbieden, “die een uurtje van de tijd van de leerlingen” vroegen, om “in debat te gaan met de jongeren over klimaat”. Dat deed CD&V met een brief aan de schooldirecties, maar dat schoot meteen in het verkeerde keelgat: het rook wel heel sterk naar propaganda in het onderwijs. CD&V-voorzitter Wouter Beke wuifde die beschuldiging zondag nog weg, maar het was uiteindelijk de baas van het Katholieke Onderwijs, Lieven Boeve, die corrigeerde. “Zonder tegensprekelijk debat, met eventueel wetenschappers of politici van andere partijen, kan dit niet”, zo stelde hij.

Daarbij komt nu de speech van Schauvliege, uitgerekend voor een publiek van boeren. Dat bevestigt heel het beeld dat, terwijl de voorzitter op De Zevende Dag lippendienst bewijst aan het klimaat, Schauvliege de achterban vertelt wat echt op het hart ligt. Het zet heel de geloofwaardigheid van CD&V in het dossier van klimaat op de helling. En dat uitgerekend voor de partij die zich wil profileren als de staatsdragende, verantwoordelijke bestuurders van het ‘moedige midden’, die ‘betrouwbaar’ zijn om dergelijke complexe problemen aan te pakken. Groen, dat al langer probeert de linkerflank van CD&V, met onder meer Beweging.net, naar zich te halen, kan zich in de handen wrijven.

Dat Schauvliege in haar uitval tegen de klimaatmarsen zelfs onbestaande informatie van de Staatsveiligheid inriep als ultieme argument, maakt het extra pijnlijk. Vraag rest wie dan wel dat idee bij de Vlaamse minister influisterde.

NM

Gesponsorde artikelen