Waarom worden katten gek van kattenkruid? En heeft het ook een effect op mensen?

Waarom worden katten gek van kattenkruid? En heeft het ook een effect op mensen?

Kattenkruid, sommige katten worden er wild van, andere slaperig en nog andere reageren er gewoon niet op. Maar hoe komt dat? En heeft het kruid ook effect op mensen? 

Elk kattenbaasje kent kattenkruid wel. Het wordt vaak gebruikt in speeltjes of sprays, maar je kan het ook afzonderlijk kopen of kweken. Kattenkruid is eigenlijk Neppe, een plant van de familie van de munt. Maar het komt aan de naam kattenkruid omdat het werkt als een afrodisiacum voor vele katten.

Werking bij katten

Voor katten is het vooral de stof nepetalactone die een reactie uitlokt. Katten zouden deze stof associëren met feromonen en dus seksueel opgewonden raken. Dit uit zich bij verschillende katten in luid gespin, schuren tegen meubelen, aanhankelijkheid of rollen over de grond.

Bij andere katten kan kattenkruid een ander effect hebben, ze worden heel speels en beginnen rond te lopen. Nog andere katten kunnen echt high worden. Ze gaan dan rustig neerliggen of staren voor zich uit. Bij ongeveer 30 procent van de katten heeft kattenkruid helemaal geen effect.

De effecten van kattenkruid duren tussen de vijf en vijftien minuten. Nadien is het uitgewerkt. Het is verder ook belangrijk om te weten dat de effecten van kattenkruid kunnen afnemen wanneer je je kat te regelmatig kattenkruid geeft. Je houdt het best op één keer per twee weken om de effecten optimaal te houden.

iStock

Alternatieve geneeskunde

Kattenkruid of Neppe, zoals de plant officieel heet, wordt al jarenlang gebruikt in homeopathie. Het zou helpen bij verkoudheden en digestieve problemen. Verder wordt het ook gebruikt als pijnstiller tegen koorts en migraine.

Olie van kattenkruid zou onder andere helpen bij slapeloosheid en stress. Maar het zou ook doeltreffend zijn tegen muggen. Een kattenkruidplantje in de tuin kan ook al wonderen doen in het verdrijven van muggen.

Hallucinerend

In de jaren 60 en 70, de befaamde hippiejaren, werd kattenkruid soms gerookt omdat het een heel licht hallucinerende werking heeft op mensen. Maar voor je de voorraad van je lokale dierenwinkel gaat inslaan om te dealen, moeten we er toch bij vertellen dat kattenkruid op zich niet sterk genoeg is om echt effecten te ondervinden. In de jaren 60 en 70 werd het kattenkruid dan ook gemengd met marihuana, waardoor het effect versterkt werd.

iStock

Gesponsorde artikelen