Waarom worden we altijd als laatste aangekondigd voor de finale van het Eurovisiesongfestival?

Waarom worden we altijd als laatste aangekondigd voor de finale van het Eurovisiesongfestival?

Na een hoop getreuzel van de presentatoren sloeg heel België een collectieve zucht toen we toch als laatste kwalificerend land werden aangekondigd. Maar voor wie het zich niet meer herinnert, dat was ook zo vorig jaar bij Laura Tesoro. En óók het jaar ervoor bij Loïc Nottet. Drie jaar op rij werden we dus als laatste kwalificerend land bekendgemaakt. Dat kan toch geen toeval meer zijn! En wij hebben wel een aantal redenen waarom ze het met opzet zouden doen.

Er wordt gezegd dat de landen volledig at random worden aangekondigd. Maar drie keer na elkaar als laatste van de tien mogelijke landen worden aangekondigd, dat is een kans van 1 op 1000. Neen, hier speelt iets. Hier moet een reden voor zijn. En wij hebben wel een aantal ideetjes.

Pesten van Belgische voorzitter EBU

Het toeval wil dat de EBU (European Broadcasting Union), dat het Eurovisiesongfestival organiseert, een Belgische voorzitter heeft: Jean-Paul Phillippot. België telkens als laatste aankondigen, zou dus gewoon een manier zijn om de voorzitter een beetje te pesten. Phillippot, die ook administrateur-generaal is van de RTBF, werd al in 2008 verkozen tot voorzitter van de EBU, dus hij stond ook zeker de voorbije twee jaar al aan het roer van de overkoepelende organisatie. Hij maakte de bloedstollende aankondigingen voor de halve finales van België dus vanop de eerste rij mee.

Kondigen fanfavorite als laatste aan

Het is logisch dat ze de favoriet van de fans als laatste aankondigen om de zaal toch nog wat in spanning te houden. Als je die meteen aankondigt, dan loop je het risico dat de fans minder geïnteresseerd zijn in de rest van de aangekondigde landen. België was met Blanche dit jaar een van de fanfavorites, zeker in onze halve finale. Dat kon je horen aan het gejuich tijdens haar optreden. En dat was ook het geval bij Loïc Nottet en Laura Tesoro. Het is dan ook aannemelijk dat België telkens als laatste werd aangekondigd in hun halve finale omdat ze zo het publiek het langst in spanning konden houden.

‘Belgium’ bekt goed

Bij het aankondigen van de landen wordt aan alles gedacht. Er wordt geprobeerd om de spanning tot een maximum op te bouwen, en de naam van de landen zou daar wel eens in gebruikt kunnen worden. “The tenth finalist … is … BELGIUUUUM”, dat bekt nu eenmaal gewoon heel goed. Kort en krachtig. Bij pakweg “AZERBAIJAAAAN” of “MOLDOVAAAA” klinkt het al een heel pak minder, niet?

Spannender

België werd wel getipt om de finale te halen, maar door de slechte repetities en de kwakkelende zangprestatie tijdens de live-uitzending werd het toch nog heel spannend. En we zeiden het al, alles draait om spanning bij de aankondiging. Maar als je landen als Portugal of Zweden, die iedereen sowieso in de finale had verwacht, als laatste zou aankondigen is die spanning volledig weg. Je weet dan bijna zeker dat dat land nog moet volgen. Maar omdat er de laatste dagen toch getwijfeld werd aan Blanche, was de kwalificatie toch nog een klein beetje een verrassing. Hetzelfde gold voor Loïc Nottet en Laura Tesoro de vorige jaren.

Gesponsorde artikelen