Waarom zijn de tussentijdse verkiezingen van dinsdag in de VS zo belangrijk? Dit is wat je moet weten

Waarom zijn de tussentijdse verkiezingen van dinsdag in de VS zo belangrijk? Dit is wat je moet weten

Nu dinsdag zijn het midterms in de VS, dan vinden de Amerikaanse congresverkiezingen plaats. Die gaan bepalen of de regering van Donald Trump haar politieke slagkracht kan behouden. Als de oppositie – de Democraten – de meerderheid in een van de huizen van het Congres pakt, wordt het in ieder geval een stuk moeilijker voor Trump om zijn agenda uit te voeren. Dan dreigt het Amerikaanse overheidsapparaat tot stilstand te komen, zoals ook in de tweede termijn van Obama gebeurde. Maar kunnen de Democraten echt de impopulariteit van Trump uitbuiten en een vuist maken tegen zijn beleid?

Trump is zich wel degelijk bewust van wat er hem mogelijk boven het hoofd hangt. Daarom heeft de president zichzelf nadrukkelijk in het campagnegewoel gestort. “Ik sta niet op het stembiljet, maar eigenlijk weer wel, want dit is ook een referendum over mij”, zei hij een paar weken geleden nog.

Maar deze verkiezingen gaan toch – ongelofelijk maar waar – over meer dan Trumps ego. Op het spel staan alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat. Daarnaast worden in veel staten gouverneurs en andere lokale functionarissen gekozen. De verkiezingen worden trouwens de midterms genoemd, tussentijdse verkiezingen, omdat ze halverwege de ambtstermijn van de president zijn

Primeurs: eerste homo- en transgender die gouverneur worden?

De midterms van 2018 kunnen trouwens een verkiezing van vele primeurs worden. Een recordaantal vrouwen doet mee aan deze verkiezingen. Kandidaten uit minderhedengroepen laten zich luid en duidelijk horen. In Maine kan Christine Hallquist de eerste transgender gouverneur van Amerika worden. Veronica Escobar gaat vrijwel zeker haar kiesdistrict winnen in El Paso, Texas. Daarmee wordt ze de eerste latina die namens Texas in het Huis van Afgevaardigden plaatsneemt. Ilhan Omar en Rashida Tlaib worden waarschijnlijk de eerste moslima’s die in het Congres komen. Stacey Abrams kan in Georgia de eerste vrouwelijke, zwarte gouverneur van Amerika worden. Jared Polis kan in Colorado de eerste gouverneur worden die openlijk homo is.

Florida is altijd interessant bij Amerikaanse verkiezingen, en dat is ook nu weer zo. De 39-jarige Andrew Gillum zou de eerste Afro-Amerikaanse gouverneur van de staat Florida kunnen worden. Gillum geldt als een jong talent in de Democratische partij. Hij wordt regelmatig genoemd als mogelijke toekomstige Democratische presidentskandidaat. De zoon van een bouwvakker en een buschauffeur werd in 2014 verkozen tot burgemeester van Tallahassee, de hoofdstad van Florida.

epa

Trump is zich wel degelijk bewust van wat er hem mogelijk boven het hoofd hangt. Daarom heeft de president zichzelf nadrukkelijk in het campagnegewoel gestort. “Ik sta niet op het stembiljet, maar eigenlijk weer wel, want dit is ook een referendum over mij”, zei hij een paar weken geleden nog. 

epa

Waarom de senaatsverkiezingen zo belangrijk zijn voor de Republikeinen

De Republikeinen hechten vooral veel waarde aan het behoud van hun meerderheid in de Senaat. De Grand Old Party heeft zich immers voorgenomen de gehele rechterlijke macht in de VS te hervormen. Rechters worden bovendien benoemd voor het leven, dus degene die nu in functie komen, blijven invloed uitoefenen als straks de Democraten ooit weer de macht zouden grijpen.

De partij die zowel de Senaat als het Witte Huis in handen heeft, heeft min of meer vrij spel bij de benoeming van federale rechters. De president draagt rechters voor en de Senaat keurt ze goed. Vandaar dat Republikeinen miljoenen pompen in de Senaatsverkiezingen.

85%

Het ziet er ook wel naar uit dat de Republikeinen hun meerderheid gaan houden in die Senaat. Ondanks steeds positiever nieuws voor Democratische Senaatskandidaten. In Texas heeft Republikeins zwaargewicht Ted Cruz nog nauwelijks voorsprong op Beto O’Rourke. De nieuwste peiling in Nevada geeft Democraat Jacky Rosen onverwachts de leiding. En in Indiana gaat de zittende Senator Joe Donnelly ruim aan kop.

Er moet echter nog meer gebeuren voordat de partij een realistische kans maakt op de meerderheid in de Senaat. Momenteel lijken de Democraten 44 zetels zeker vast te hebben en de Republikeinen 50. In zes staten is het kantje boordje. Van die zes zijn er twee die naar de Republikeinen gaan volgens de jongste polls. Dat zou hen dus uiteindelijk zelfs een zetel meer geven in de Senaat als nu. Momenteel heeft de partij een 51 tegen 49 meerderheid.

Zoals het nu staat hebben de Republikeinen 85% kans hebben om hun meerderheid te behouden. Anders dan bij het Huis van Afgevaardigden is de strijd om de Senaat geen landelijke verkiezing. Er staan slechts 35 van de 100 zetels op het spel. Het toeval wil dat 26 van deze 35 zetels sowieso in Democratische handen zijn. De Republikeinen hoeven dus slechts 9 zetels te verdedigen. Bovendien vechten 10 van die 26 Democratische senatoren voor een herverkiezing in staten die twee jaar geleden door Donald Trump werden gewonnen.

epa

Momenteel lijken de Democraten 44 zetels zeker vast te hebben en de Republikeinen 50. In zes staten is het kantje boordje. Van die zes zijn er twee die naar de Republikeinen gaan volgens de jongste polls. Dat zou hen dus uiteindelijk zelfs een zetel meer geven in de Senaat als nu.

Het Huis van Afgevaardigden: een heel ander verhaal

Het Huis van Afgevaardigden is een heel ander verhaal. Daar dreigen de Republikeinen wel degelijk hun meerderheid te verliezen. De kansen voor de Democraten om het Huis van Afgevaardigden te winnen, zijn de laatste week zijn zelfs licht toegenomen.

Volgens het laatste gemiddelde van die peilingen staan de Democraten een kleine acht procentpunten voor op de Republikeinen. De Democraten maken ook 85% kans om het Huis te pakken. De Democraten worden daarbij geholpen door het grotere enthousiasme bij Democratische kiezers. Democraten staan bekend als kiezers die hun gezicht laten zien bij presidentsverkiezingen, maar die grotendeels thuisblijven bij tussentijdse Congresverkiezingen. Dat is deze keer duidelijk anders. Alles wijst erop dat de opkomst hoger zal zijn dan normaal (bij de laatste midterms in 2014 was die niet meer dan 36%).

Hoe betrouwbaar zijn de polls?

Daarbij moet wel een belangrijke kanttekening worden gemaakt: de betrouwbaarheid van de polls. Zoals gezegd, bij het Huis van Afgevaardigden staan alle 435 zetels op het spel. In sommige Congresdistricten wordt veel gepeild, in andere districten niet of nauwelijks. De kwaliteit van de peilingen varieert dus enorm. Dat verklaart meteen de grote marge waarop bijvoorbeeld FiveThirtyEight, dat een gemiddelde van alle polls probeert te maken, op uitkomt. Volgens hun berekeningen zullen de Democraten ergens tussen de 19 en 59 zetels terugwinnen op de Republikeinen. Twintig zetels is niet genoeg voor de Democraten om de meerderheid te bezorgen; daarvoor is een winst van 23 zetels voor nodig.

Het zal voor een groot stuk afhangen van de opkomst (die is niet verplicht zoals bij ons). De partij die de meeste kiezers weet op te trommelen, wint de verkiezingen. Vier jaar geleden bracht slechts 36,4% van de Amerikaanse kiesgerechtigden een stem uit. In Texas, een Republikeins bolwerk, daagde toen amper 28% van de kiezers op. In Texas is echter bijna 40% van de bevolking latino, die doorgaans Democratisch leunen. Als de Democraten de Texaanse latino’s naar de stembus kunnen lokken, kunnen ze de staat pakken.

Democraten zijn over de hele VS genomen doorgaans veel meer thuisblijvers dan Republikeinse kiezers, maar dit keer wijzen alle peilingen erop dat de Democraten wél supergemotiveerd zijn om te gaan stemmen. Trump: waarom hij zo hard campagne voert

Zelfs als de Democraten alleen het Huis van Afgevaardigden pakken, betekent dat een ferme slag voor Trump. Ze kunnen dan een impeachmentprocedure beginnen tegen de president. De kans is klein dat zo’n afzettingsprocedure succesvol is, omdat de Republikeinen waarschijnlijk de meerderheid in de Senaat behouden en voor een afzetting van de president is sowieso een tweederde meerderheid in de Senaat vereist. Zelfs als de Democraten als Senaatsverkiezingen winnen, dan hebben ze nog niet genoeg stemmen om Trump weg te stemmen.

Maar zo’n impeachmentprocedure zal wel een enorme afleiding betekenen voor de president. Bovendien krijgt een Democratische meerderheid het voor het zeggen in alle parlementscommissies die het Congres rijk is. Democraten bereiden zich nu al voor op het openen van een hele reeks onderzoeken naar de schandalen rond Trump.

epa

Het zal voor een groot stuk afhangen van de opkomst (die is niet verplicht zoals bij ons). De partij die de meeste kiezers weet op te trommelen, wint de verkiezingen. Vier jaar geleden bracht slechts 36,4% van de Amerikaanse kiesgerechtigden een stem uit. In Texas, een Republikeins bolwerk, daagde toen amper 28% van de kiezers op. 

Immigratie

In de laatste week voor de Congresverkiezingen reisde Trump dan ook het hele land af om campagne te voeren. Trump heeft overduidelijk immigratie tot hoofdthema van de Republikeinse verkiezingscampagne gemaakt. Hij probeert daarmee zijn succes van 2016 te herhalen. Wat dat betreft kwam de stoet van duizenden immigranten die vanuit Honduras naar Amerika trekt hem uitstekend uit. Bijna dagelijks waarschuwt hij voor de gevaren van deze “invasie”. Volgens Trump zit de stoet vol met bendeleden en andere criminelen. Maar bewijs gaf hij daar nooit voor. Hij had het over terroristen (“Middle Easteners”) die zich verborgen zouden houden in de migrantenkaravaan. Ook daar is helemaal geen bewijs van. De taal van de president klinkt met de dag schriller en wil kiezers naar de stembus trekken door een schrikbeeld te creëren.

Trump doet er ook alles aan om de aandacht gericht te houden op immigratie. Hij besloot eerder deze week om 5.200 militairen naar de Amerikaanse-Mexicaans grens te sturen. Een overduidelijke verkiezingsstunt natuurlijk, want in het huidige tempo komt de migrantenkaravaan pas in december aan en de stoet dunt steeds verder uit. De president zei ook in een interview dat hij af wil van het zogeheten Birthright Citizenship. Iedereen die in de Verenigde Staten is geboren, heeft automatisch recht op het Amerikaanse staatsburgerschap. Met een presidentieel decreet wil Trump dat afschaffen.

Er bestaat echter brede consensus onder rechtsgeleerden dat de president dit recht niet kan afschaffen per decreet. Ook beweerde de president dat Amerika het enige land is met Birthright Citizenship. In werkelijkheid hebben meer dan dertig landen een vergelijkbaar recht.

Naast migratie zijn Trumps aanvallen op de media zijn een standaard onderdeel geworden van zijn repertoire. Op alle campagnebijeenkomsten en in alle interviews haalt hij uit naar de pers. “Fake news” is een stempel dat hij plakt op alle media die kritisch berichten over de president. Waarom doet hij dat? In 2016 was Trump daar bijzonder openhartig over in een interview met CBS News.

“Ik doe dit om jullie in diskrediet te brengen en te vernederen, zodat niemand jullie gelooft, als je negatieve verhalen over mij schrijft.“

Dat blijkt ook nog wel te werken. Negen op de tien fanatieke Trump-supporters denken dat de president de waarheid spreekt en slechts 11% van hen zegt hetzelfde over de media.

epa

Op alle campagnebijeenkomsten en in alle interviews haalt Trump uit naar de pers. Dat blijkt ook nog wel te werken. Negen op de tien Trump-supporters denken dat de president de waarheid spreekt en slechts 11% van hen zegt hetzelfde over de media.

Gesponsorde artikelen