Waarom zijn er eigenlijk nog asbakken op een vliegtuig als je toch niet mag roken?

Waarom zijn er eigenlijk nog asbakken op een vliegtuig als je toch niet mag roken?

Al sinds de jaren 90 mag je niet meer roken op een vliegtuig, maar toch zal je op het toilet nog altijd een klein asbakje vinden. Dat is ook zo bij nieuwe vliegtuigen en de verklaring is eigenlijk heel menselijk.

Hoewel de meesten zich niet eens meer kunnen voorstellen dat je ooit mocht roken op een vliegtuig, worden we er nog altijd op gewezen dat dat wel degelijk verboden is. “This is a non-smoking flight“, klinkt het en boven je zie je het lichtje een doorstreepte sigaret branden.

Vreemd genoeg vind je toch nog altijd een klein asbakje op het toilet van ieder vliegtuig. Dat lijkt heel tegenstrijdig, maar is eigenlijk logisch. Het komt er simpelweg op neer dat mensen niet te vertrouwen zijn. En als er dan toch een passagier is die zich niet kan inhouden, is het veiliger dat hij zijn sigaret uitdooft in de asbak in plaats van elders.

Cabinepersoon zou nog altijd regelmatig mensen betrappen die het niet kunnen laten om een sigaretje te roken. Daarom kiest men dus nog altijd voor een asbak, ook bij nieuwe vliegtuigen. De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) eist bij licenties voor vliegtuigen zelfs dat er asbakken geplaatst worden.

Brand in vuilbakje

Dat die veiligheidsmaatregel zeker niet overbodig bewijst een pijnlijk voorbeeld. Ruim veertig jaar geleden vielen tijdens een vlucht met een Boeing 707 van een Braziliaanse luchtvaartmaatschappij van Rio de Janeiro naar Parijs namelijk 123 doden.

De piloot van dat vliegtuig had een noodlanding moeten maken door een brand aan boord. Die brand zou ontstaan zijn omdat een passagier zijn sigaret in het vuilbakje van het toilet had gesmeten en daarin lag papier.