Waarom zo’n snijwond van papier in je vinger pijn doet

Waarom zo’n snijwond van papier in je vinger pijn doet

Een stukje papier dat met de zijkant in het topje van een vinger snijdt is een heel onaangenaam gevoel. Alleen al een foto van zo’n snijwond doet velen huiveren. De Britse omroep BBC onderzocht waarom zo’n klein stukje papier zoveel pijn kan veroorzaken. Het blijkt een combinatie van twee zaken …

Papercuts kent iedereen wel. Ze zijn vreselijk én pijnlijk. Dermatoloog Hayley Goldbach verklaart aan openbare omroep BBC dat de reden een combinatie is van twee factoren. Om te beginnen zijn onze vingertoppen heel gevoelig omdat er verschillende zenuwuiteinden samenkomen, zoals bij het gezicht, de lippen of de tenen.

“Onze vingertoppen zijn zoals voelsprieten die de wereld verkennen en kleine lastige opdrachten moeten uitvoeren. Om die opdrachten tot een goed einde te brengen hebben we zo veel mogelijk feeling nodig. En daarom hebben we zoveel zenuwuiteinden, die je kan omschrijven als een veiligheidsmechanisme.” Je zal bijvoorbeeld iets koud, warm, prikkelend of scherp het allereerst tegenkomen met je handen. Je vingertoppen geven dus aan of iets veilig of gevaarlijk is.

Papier

De tweede verklaring is het papier zelf, dat uit poreus materiaal bestaat en waarvan de randjes van heel dichtbij niet zo recht lijken als je zou denken. Een snijwond van een stuk papier heeft dus meer weg van een botte zaag dan van een scherp mes. Op die manier zorgt het papier voor een chaos van scheuren en rafels in het vel. En het papier zelf? Dat snijdt lekker diep. “Diep genoeg om door de bovenste huidlaag te geraken, want anders zou het niet zo pijnlijk zijn”, zegt Goldbach.

Als het papier je toch te pakken heeft, kan je de wonde het best goed verzorgen. De kans is immers groot dat er heel wat bacteriën op het stukje papier zitten die zich maar al te graag mee in de wonde nestelen, met infecties tot gevolg.

http://dainfagerholm.tumblr.com/

Gesponsorde artikelen