Waarschuwing voor tweede tsunami in Indonesië. Wat is er trouwens juist gebeurd om de eerste te veroorzaken?

Waarschuwing voor tweede tsunami in Indonesië. Wat is er trouwens juist gebeurd om de eerste te veroorzaken?

De Indonesische autoriteiten waarschuwen iedereen in het rampgebied om bij de kust weg te blijven uit vrees voor een mogelijke tweede tsunami. Honderden mensen zijn op de stranden van West-Java en Zuid-Sumatra op zoek naar slachtoffers van de tsunami, die zaterdagnacht Indonesië trof. Het dodental als gevolg van die tsunami in het gebied rond de Straat van Soenda is verder opgelopen naar 281. Het aantal gewonden ligt volgens de rampenbestrijdingsdienst inmiddels ruim boven de duizend. Daarnaast worden nog zeker 57 mensen vermist.

Bijna twaalfduizend inwoners zijn ontheemd geraakt. Een van de zwaarst getroffen regio’s is Pandeglang op Java. Daar kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven en raakten 755 anderen gewond. In de regio Zuid Lampung op Sumatra eiste de tsunami zestig levens.

De vloedgolf raakte zaterdagavond de eilanden Java en Sumatra. Aan de tsunami ging geen aardbeving vooraf, waardoor veel mensen werden verrast door het water. Honderden huizen, hotels en boten raakten beschadigd. Duizenden inwoners hebben op hoger gelegen gebied een veilig heenkomen gezocht.

De reddingsoperatie is in de nacht van zondag op maandag voortgezet. Hulpverleners hebben moeite om sommige getroffen gebieden te bereiken, omdat wegen geblokkeerd worden door weggespoelde auto’s, omgevallen bomen en puin van verwoeste huizen.

Resorts tjokvol met toeristen

Er was geen enkele waarschuwing over de komst van de monstergolf, die zaterdag in het donker net voor half tien ’s avonds lokale tijd toesloeg rond de Straat van Soenda. De resorts zitten momenteel tjokvol met toeristen en ook veel inwoners van Jakarta zijn vlak voor kerst naar de stranden aan de westkust getrokken.

Onder de populaire stranden waar de tsunami overheen raasde, is Tanjung Lesung in het westen van Java. Schokkende beelden die zijn verspreid op sociale media laten zien hoe een golf van gigantische afmetingen op een tent inslaat, waar de populaire Indonesische band Seventeen optrad. Leden van de band werden meegesleurd in het watergeweld dat het volledige podium vernielde.

In een emotionele video op Instagram liet zanger Riefian Fajarsyah weten dat de manager en bassist van de groep zijn omgekomen. Drie andere bandleden en zijn eigen vrouw worden nog vermist.

Er was geen enkele waarschuwing over de komst van de monstergolf, die zaterdag in het donker net voor half tien ’s avonds lokale tijd toesloeg rond de Straat van Soenda. De resorts zitten momenteel tjokvol met toeristen en ook veel inwoners van Jakarta zijn vlak voor kerst naar de stranden aan de westkust getrokken.

Krakatau is wakker

De tsunami ontstond na een uitbarsting van de vulkaan Krakatau, die in de afgelopen maanden actiever was dan gewoonlijk. Na de tsunami was er tijdelijk verwarring over wat er precies was gebeurd. De woordvoerder van het rampenbureau Sutopo Purwo Nugroho, meldde aanvankelijk dat het ging om een getijdegolf. Hij maakte vervolgens excuses voor zijn fout en zei dat er verwarring was, omdat er geen aardbeving had plaatsgevonden.

Ook op medisch gebied waren de Indonesische autoriteiten totaal niet voorbereid, legde correspondent Michel Maas gisteren uit. Inmiddels is bekendgemaakt dat er extra artsen en medische apparatuur naar het rampgebied wordt gestuurd. President Joko Widodo is ook naar het gebied afgereisd.

De tsunami van dit weekend is de derde die Indonesië treft in zes maanden. Deskundigen zeggen dat er nog een tsunami zou kunnen volgen, omdat de vulkaan Anak Krakatau nog actief is. De laatste grote uitbarsting was in juli. De 300 meter hoge vulkaan wordt dag en nacht in de gaten gehouden. Sinds 2012 gold al een verhoogd alarmniveau, omdat Anak Krakatau steeds groter én steeds actiever wordt.

De vulkaan heeft een berucht verleden. In 1883 veroorzaakte hij een enorme tsunami en verdween de berg in zee, sinds zo’n honderd jaar steekt het topje van de vulkaan weer boven het water uit. “Je kunt de Anak Krakatau vergelijken met een berg die vrij snel groeit”, zegt vulkanoloog Karen Fontijn van de Vrije Universiteit Brussel (ULB). “De nieuwe, kleinere vulkaan groeit op de rand van de oude vulkaan. De flanken worden daardoor instabiel.”

epa

De tsunami van dit weekend is de derde die Indonesië treft in zes maanden. Deskundigen zeggen dat er nog een tsunami zou kunnen volgen, omdat de vulkaan Anak Krakatau nog actief is.

Waarom er geen waarschuwing was

Geologen denken dat de vulkaan als gevolg van die instabiliteit deels is ingestort tijdens de uitbarsting gisteravond. De aardverschuiving die volgde, zou de tsunami hebben veroorzaakt.

Een aardverschuiving is iets anders dan een aardbeving. Botsende tektonische platen, die samen de aardkorst vormen, veroorzaken zulke bevingen. Bij een aardverschuiving komt er plotseling een grote massa land in beweging. Alsof je plots een zak met zand laat vallen in een badkuip met water.

Een aardbeving kan het waarschuwingssysteem voor tsunami’s activeren, maar een aardverschuiving niet. Dat komt doordat de twee natuurfenomenen andere seismologische signalen uitzenden. Bij een normale aardbeving hebben de seismische signalen een hoge frequentie. Terwijl een aardverschuiving laagfrequente signalen veroorzaakt. Maar er zijn heel veel verschillende oorzaken mogelijk voor die lage frequenties.

Eerdere, zwaardere uitbarstingen van Anak Krakatau veroorzaakten geen tsunami .Volgens Indonesische media is er nog meer onderzoek nodig om voor 100 procent vast te stellen wat de connectie is tussen de vulkaan en de tsunami. Springtij zorgde er in ieder geval voor dat de waterstand sowieso al hoger was dan normaal.

epa

Een aardbeving kan het waarschuwingssysteem voor tsunami’s activeren, maar een aardverschuiving niet. Dat komt doordat de twee natuurfenomenen andere seismologische signalen uitzenden. 

Gesponsorde artikelen