Walgelijk: wilde eland verdrinkt omdat ie geschrokken was van opdringerige toeristen

Walgelijk: wilde eland verdrinkt omdat ie geschrokken was van opdringerige toeristen

Een groep opdringerige natuurliefhebbers en hun smartphones hebben ervoor gezorgd dat er een eland verdronken is in de Amerikaanse staat Vermont. Bovendien is het lang niet de eerste keer dat een wild dier om het leven komt door buitensporig gedrag van de mens.

De eland was Lake Champlain aan het oversteken tussen de Amerikaanse staat New York en het South Hero-eiland in Vermont. Het dier raakte zonder veel moeite aan de overkant, maar eenmaal op het droge werd het dier geconfronteerd met een horde toeristen met flitsende camera’s en smartphones. De eland werd zo bang dat het opnieuw in het water sprong. Dat melden de Engelstalige kranten Newsweek en The Independent. Het dier was wellicht nog erg moe van de vorige oversteek en slaagde er niet in om zich boven water te houden. Het resultaat was verdrinking.

“Blijf bij hen weg”

Wildlife-opzichter Robert Currier heeft aan de Amerikaanse televisiezender WCAX 3 gezegd dat “het beter is om van hen (elanden, red.) weg te blijven”: “Hou afstand en ga er zeker niet met een grote groep mensen op af. Wanneer een eland zich bedreigd voelt, zal hij ofwel weglopen ofwel aanvallen. We willen niet dat iemand het slachtoffer wordt van dat laatste.”

Currier sprak ook met persbureau AP: “Het dier had het redelijk moeilijk (toen het terug in het water ging, red.). We waren aan het wachten op een boot om het te assisteren, maar voordat die aankwam, was het dier al verdronken.”

Ook de lokale sheriff, Ray Allen, zegt aan het lokale blad The Islander dat de dieren beter gerust gelaten worden: “Als je zo’n groot dier ziet, kan je beter een seintje geven aan Vermont Fish and Game. Zo kunnen dat soort situaties vermeden worden.”

Niet eerste keer

Het is lang niet de eerste keer dat een dier het plezier van mensen met zijn leven moet bekopen.

Onlangs hebben strandtoeristen nog eieren van honderden bedreigde zeeschildpadden vertrappeld om selfies te kunnen nemen met de dieren.

Vorige maand werd er in Rusland nog een man gearresteerd die een enorm gewei van een eland gestolen had. Het onderzoek in de regio Kaliningrad werd opgestart toen een oudere man berichtte dat het karkas van het dier verdwenen was. Het gewei had een waarde van ongeveer 400.000 roebel of 5.065 euro.

Gesponsorde artikelen