Walvis sterft na het inslikken van meer dan 80 plastic zakken

Walvis sterft na het inslikken van meer dan 80 plastic zakken

In Thailand is een walvis gestorven nadat het dier meer dan 80 plastic zakken had ingeslikt. Het ging om een griend die in een kanaal was terechtgekomen. De plastic zakken maakten het onmogelijk om normaal voedsel te verteren.

Toen reddingsdiensten de griend aantroffen nabij de grens met Maleisië was het dier al bijna overleden. Een dierenarts probeerde de walvisachtige nog te redden, maar alle hulp kwam te laat. Uit een autopsie blijkt dat het dier meer dan 80 plastic zakken had ingeslikt. Samen wogen die zakken liefst 8 kilo. De griend had al een vijftal zakken uitgebraakt tijdens de poging om het dier te redden. Met al die plastic zakken in de maag was het onmogelijk geworden om nog voedsel te verteren.

Plastic in oceaan

Thailand is een land dat bij de grootste gebruikers van plastic zakken hoort. In de wateren nabij Thailand sterven jaarlijks een pak dieren. Niet alleen grienden, maar ook zeeschildpadden en dolfijnen eten het plastic. Vorige maand kondigde de regering er nog aan dat ze maatregelen tegen het gebruik van plastic zakken overwegen. Maar voor deze griend komt dat veel te laat. Al maakt de dood van het dier nabij de bewoonde wereld wel duidelijk hoe groot het probleem is, en dat wekt begrip op bij de bevolking. Jaarlijks delen honderden zeedieren in de oceaan z’n lot.

EPA

Wereldwijd is plastic nog steeds een groot probleem voor het leven in de oceanen. Onlangs hebben wetenschappers in het arctisch gebied 12.000 stukjes microplastics per liter zee-ijs ontdekt. De zogenaamde plasticsoep, een ophoping van plastic in de Stille Oceaan, is nu al 60 keer groter dan België. Overal liggen intussen wel maatregelen op tafel. Zo heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel ingediend om plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, die alternatieven hebben, te verbieden. Onder andere rietjes en wattenstaafjes zouden zo kunnen worden verboden.

Bekers op festivals

Denk deze zomer ook maar eens aan al die plastic bekers die je op een festival één keer gebruikt en dan zonder blozen weggooit. Glastonbury kondigde als eerste grote festival aan dat het tegen volgend jaar plastic bekers gaan bannen. En bij ons zal je op de Gentse Feesten niet met een plastic bekertje over de straat mogen lopen.

Gesponsorde artikelen