Walvis sterft uit door kreeft op ons (kerst)menu

Walvis sterft uit door kreeft op ons (kerst)menu

Canadese wetenschappers vrezen dat de noordkaper, één van de oudste en grootste walvissoorten ter wereld, binnenkort niet meer zal rondzwemmen. De reden: de dieren komen in de gigantische netten van krab- en kreeftvissers terecht. Hoe komt dat precies? En wat kunnen we doen om de huid van de walvissen te redden?

Noordkapers worden maar liefst 15 meter lang, tot 79 ton zwaar en 70 jaar oud. Ze zwemmen vooral rond in de wateren voor de Noord-Amerikaanse kust. Momenteel zijn er nog zo’n vijfhonderd exemplaren over, waaronder amper honderd vrouwtjes die in staat zijn om kalven te baren. Wetenschappers geven de dieren nog maximaal 20 jaar eer ze uitsterven. Dat was de consensus op een congres van de Amerikaanse Society of Marine Mammalogy.

Koen Stuyck, woordvoerder van natuurbeschermingsorganisatie WWF België, laat aan newsmonkey weten dat heel wat noordkapers in de netten van kreeft- en krabvissers terechtkomen. “Ze maken deel uit van de grote bijvangst. Daar komen niet alleen walvissen in terecht maar ook schildpadden, bijvoorbeeld. Die vistechnieken moeten dringend aangepast worden, dat moet echt uit de visserij. Sommige visnetten zijn zo groot als voetbalvelden. Een groot deel van de dieren sterft al wanneer de netten naar boven getrokken worden door hun eigen gewicht.”

Elk jaar zouden zo’n vijftig walvissen verstrikt raken in de netten van de vissers. In 2016 betekende het voor zestien noordkapers de doodklap, dat is drie procent van de totale populatie.

Milieuvriendelijk label

België is met 1,2 miljoen kilo één van de grootste importeurs van levende Canadese kreeften naast de VS. Dat blijkt uit cijfers van 2011. Rond de eindejaarsperiode gaat de consumptie van kreeften bij ons de lucht in.

Moeten we nu die heerlijke kreeft skippen tijdens de feestdagen? Niet persé. Stuyck zegt dat er een alternatief is: “Je kan kreeft kopen die op een duurzame manier gevangen is met respect voor de populatie en het marine milieu. Je zal het MSC-label op de verpakking zien staan. Zo kan je de bijvangst beperken. Die dieren worden voor de kust van Groot-Brittannië gevangen. Elk dier wordt apart gevangen met een pot, er is dus geen sprake van bijvangst. Zo voorkom je dat de populatie van andere dieren achteruitgaat.” Stuyck laat weten dat dit voor elke kreeftsoort verschilt, er bestaan nog gelijkaardige labels.

Ook benadrukt hij dat WWF België nog geen officieel standpunt over de kwestie heeft: “We moeten eerst de details van het verhaal kennen en met onze Canadese collega’s praten.”

iStock

Gesponsorde artikelen