Wanneer brengt Sony de PlayStation 5 uit?

Wanneer brengt Sony de PlayStation 5 uit?

Wanneer gaat Sony de PlayStation 5 lanceren? Het moet zowat de vraag van het moment zijn onder consolegamers. Oorspronkelijk stond de lancering gepland voor 2020, maar de laatste tijd staken er steeds meer geruchten de kop op over een veel vroegere release. Sommige spraken zelfs al van een lancering eind 2018. Maar dat lijkt nu toch een beetje te voorbarig. Sony wil “minstens drie jaar wachten voor de volgende stap”.

Veel PlayStationfans haalden hun hart al op, want volgens sommige geruchten mochten we de nieuwe console al eind dit jaar verwachten. En zo onlogisch leek dat niet. Want de fiere marktleider lijkt net nu wat van z’n voorsprong op de concurrenten te moeten prijsgeven. Om er weer met kop en schouders bovenuit te kunnen steken, zou de release van een splinternieuwe console natuurlijk perfect zijn.

Maar na de bevestiging van Sony dat er al zeker geen voorstelling zou volgen op de E3-conferentie, die zal plaatsvinden van 12 tot 15 juni, wordt die hoop op een vroege release nu helemaal de kop ingedrukt. Tsuyoshi Kodera, de CEO van de entertainmenttak van de Japanse techgigant, bekende onlangs dat het bedrijf nog minstens drie jaar wil wachten om “zich voor te bereiden op de volgende stap”. Een release in 2018 lijkt zo dus helemaal uitgesloten. Het lijkt er zelfs op dat we tot 2021 zullen moeten wachten.

Acht jaar

“We zullen de volgende drie jaar gebruiken om ons voor te bereiden op de volgende stap”, zei Kodera in een interview met The Wall Street Journal. “We hurken, zodat we in de toekomst nog hoger kunnen springen.” Daarmee refereert hij al naar de mindere verkoop van de afgelopen tijd. Sony weet dat het voorsprong op zijn concurrenten verliest maar kiest er dus toch voor om de release van de nieuwe console niet naar voor te schuiven.

Een release in 2021 zou betekenen dat Sony er beduidend langer over zou doen om zijn nieuwe console te lanceren dan bij z’n voorgangers. Met grote releases in 1994 (PlayStation), 2000 (PlayStation 2), 2006 (PlayStation 3) en 2013 (PlayStation 4), zat er telkens maar zes of zeven jaar tussen. Maar voor de release van de vijfde zullen PS-fans dus acht jaar hebben moeten wachten. Dat gat hebben ze evenwel overbrugd door anderhalf jaar geleden nog de PlayStation 4 Pro, een ge├╝pdatete versie van de PlayStation 4, uit te brengen. Maar toch blijft acht jaar enorm lang als het op technologie aankomt.

PlayStation 4 relevant houden

Het kadert echter allemaal in een shift bij Sony, dat minder de nadruk wil gaan leggen op nieuwe producten maar meer op z’n diensten. Met PlayStation Plus, een betalende dienst waarbij abonnees online kunnen spelen maar ook gratis oudere games kunnen downloaden, heeft het een heel nieuwe inkomstenbron, die daarenboven een pak stabieler is dan de vaak grillige hardwareverkopen.

Dat beaamt ook Kodera: “We moeten af van de manier waarop we kijken naar de levenscyclus van een console. We bevinden ons niet langer in een tijd waarop je alleen aan de console kan denken of alleen aan het netwerk alsof het twee verschillende dingen zijn.”

Naast die PlayStation 4 Pro rekent Sony ook nog op een aantal grote titels om de PlayStation 4 ‘draaiende te houden’. Met het enorme succes van God of War 4 heeft het al een game dat de huidige console meer dan relevant houdt, maar ook de komende maanden staan er nog vier grote titels op de planning. Met Death Stranding, Ghost of Tsushima, een nieuw Spider-Man-game en de tweede installment van het succesgame The Last of Us heeft het vier grote releases gepland die de PlayStation 4 nog genoeg adem moeten geven om de komende tijd door te komen.

Nintendo Switch

Naast Xbox kreeg PlayStation ook onverwacht concurrentie uit de hoek van Nintendo. Nieuwe Nintendo-consoles deden het lang een pak slechter dan hun twee grotere concurrenten, maar met de Nintendo Switch heeft het weer een console die kan meespelen met Sony en Microsoft. Het bedrijf verkocht al zo’n 18 miljoen exemplaren in net iets meer dan een jaar en hoopt daar in 2018 nog eens 20 miljoen bij te doen. Dat ze nu, 30 jaar na de eerste game, nog steeds kunnen rekenen op het succes van Mario, heeft daar zeker ook mee te maken.

En het succes van de console/handheld-hybride doet ook Sony nadenken. Met de PlayStation Vita heeft het al een eigen handheld, maar die kon nooit echt overtuigen. De Japanners zouden nu dan ook willen afstappen van de pure handheld of puur televisie gebonden console. Daarbij zouden ze, net zoals bij de Switch dus, kijken naar een soort hybride-toestel “We moeten een breder perspectief hebben dan dat, want zowat alles is nu op het internet aangesloten”, stelde CEO Kodera. Het zou dus zomaar kunnen dat Sony in 2021 uitpakt met de PlayStation 5 als eerste eigen hybridetoestel.

Gesponsorde artikelen