Wanneer mag je die kerstboom nu zetten: de etiquetteregels!

Wanneer mag je die kerstboom nu zetten: de etiquetteregels!

“De kerstboom versieren? Nooit voor Sinterklaas!” Het is een vaak genoemde regel. En volgens de meeste katholieken moet je zelfs wachten tot de namiddag van de 24ste zelf. Al begint het bij velen nu al te kriebelen. Heb jij dan een “gebrek aan traditioneel respect”?

Het is vroeger donker, de glühwein begint in de aanbieding te staan, de verwarming wordt opgezet, het is extra gezellig. Of nog: kerstdecoratie is te duur om maar enkele dagen te etaleren. Elk excuus is goed om de kerstboom op te zetten. En stiekem wil jij die boom nu al in huis, geef toe. Ben je dan een ongelovige zonder respect? Het is te zien hoe je het bekijkt!

Wanneer moet je die boom nu opzetten?

Nu Halloween voorbij is, staan de winkels in volle kerstmodus: lichtjes, de steeds terugkerende deuntjes, bomen, glitter… Een mens zou voor minder die boom al willen zetten. Een boom en versiering kosten namelijk stukken van mensen. Voor enkele dagen? No way! Toch zouden we nog heel even wachten, want rond Kerstmis en de boom in het bijzonder bestaan namelijk etiquetteregels. En meteen een geldig excuus.

Volgens oude regels is het begin van de Advent de perfecte datum om die piek op de boom te zetten. Want advent is de religieuze benaming voor periode die Kerstmis voorafgaat. Dit jaar zou dat betekenen dat je op zondag 3 december al die kerstlichtjes vanonder het stof mag halen. Als echte kerstlover die de geur van dennennaalden nodig heeft, zal jij wellicht deze datum prikken.

Een ander traditioneel gebruik is om te wachten tot 12 dagen voor Kerstmis. “12 days of X-mas”. Dat betekent dus dat jij op 13 december aan de slag kan om diezelfde lichtjes te ontwarren. Nog een ander gebruik zegt dat je moet wachten tot de derde zondag van Advent. Wat vaak gekozen wordt als datum door mensen die een echte boom in huis willen, en mensen niet willen ontvangen met een afgebladderd exemplaar tijdens de feestdis. En hier bij ons, is de dag na Sinterklaas voor velen D-day. 7 december dus, om Sinterklaas niet voor de voeten te lopen.

Weet je: eigenlijk is er geen ‘juiste’ datum, en kan elke theorie ingeroepen worden als excuus. Maar in de hoofden van mensen is door de jaren heen 3 december als vroegst aanvaardbare datum gegroeid. Vraag ons ook niet waarom… Gelukkig staat er geen datum op het kerstshoppen. En is die voor ons nu al begonnen.

By the way: wanneer zet jij jouw boom op?

Gesponsorde artikelen